"Seljačka buna" se nastavlja: "Krajem tjedna na cestama će biti 2000 traktora"

Foto: Danijel Soldo / Cropix

MINISTAR poljoprivrede Petar Čobanković se jučer odlučio za taktiku zavadi pa vladaj među seljacima na cesti te se s dijelom prosvjednika dogovorio da im se isplati 1950 kuna poticaja po hektaru do kraja travnja.

> Blokade cesta se nastavljaju: Čobanković se dogovorio sa seljacima koji ne prosvjeduju!

Vođa prosvjednika koji još uvijek blokiraju ceste, Dragutin Dukić, kazao nam je jutros da su dijelom zadovoljni s dogovorom koji su postigli seljaci s ministrom, no ceste još uvijek neće napustiti. "S dijelom dogovora smo zadovoljni, dok s dijelom nismo", kazao je za Index Dukić i dodao da nastavljaju blokirati ceste.

"Tražimo da ministar dođe i ljudima na cesti objasni što je dogovoreno i što se nudi", kazao nam je Dukić koji još ne zna hoće li ih ministar posjetiti na cesti u Ferovcu. "Moram se još čuti s njim pa ću sve znati", kazao je Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HAK javlja da je zbog prosvjeda prekinut promet u mjestu Mokrice, obilazak je preko Velikog Trgovišća. Blokirana je i cesta od Kutine do Garešnice, a obilazi se preko Banove Jaruge, Međurića pa do Garešnice. Jednim trakom se prometuje na Podravskoj magistrali u mjestu Poljanec te u mjestu Donje Vratno. Dukić nam je rekao da su danas još uvijek u prosvjedu seljaci iz Varaždinske županije, Krapinsko-zagorske županija, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije.

"To nije bio dogovor nego igrokaz"

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić kazao je da jučer nije bilo dogovora između seljaka i ministra Petra Čobankovića već se odigrao "igrokaz". "Petar Čobanković je za njih priredio pitanja i odgovore, a oni su ih samo pročitali. Mi ovdje blokiramo cestu, a on s njima razgovara", kazao je za Index Mlinarić te dodao kako se na njihovom području cestu blokira oko 20-ak traktora, no da ima mnogo ljudi.

"Kaže Čobanković da ima devet traktora i to je istina. No, on je zaboravio reći koliko je policija blokirala traktora da ne mogu izaći na ceste", rekao nam je Mlinarić. Dodao je kako je jučer u Grđevcu policija "trgala ljude s traktora" i vraćala ih u dvorišta.

Premijerku i ministra očekuju na pregovorima

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i čelnik seljaka vinkovačkog kraja Tomislav Pokrovac najavio je kako će nezadovoljni seljaci sutra u 12 sati izaći na tri punkta pokraj Jarmine, u Gradištu i Ilači. Kritizira jučerašnji dogovor ministra Čobankovića s dijelom seljaka.

"Taj dogovor je neozbiljan. To nisu nikakvi dogovori", kazao je za Index Pokrovac i dodao da oni sa takvim dogovorima nemaju nikakve veze. "Ne može se razgovarati i dogovarati sa ljudima koji nisu na cesti", rekao je Pokrovac te dodao kako ministar Petar Čobanković i premijerka Jadranka Kosor moraju doći na pregovore.

Seljaci danas idu na prosvjede protiv Vlade u Vinkovcima

"I ministar i premijerka moraju doći i odraditi ono što je njihova dužnost", kazao je Pokrovac i dodao kako je ponedjeljak krajnji rok ministru za razgovore, nakon toga će se krenuti u prave blokade. Očekuje da će krajem tjedna na punktovima već biti oko 2000 traktora koji će usporavati promet. Cijela akcije u tome kraju počinje sutra. "Večeras ćemo biti na antivladinim prosvjedima u Vinkovcima, a sutra počinje akcija na cestama", zaključio je Pokrovac. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara