Seminar "specijalizirano udomiteljstvo": Djeci s teškoćama nije mjesto u instituciji

DJESCI s poteškoćama u razvoju ne smije se oduzimati pravo na život u obitelji i umjesto prirodnog okruženja smještati ih u instituciju, rečeno je danas na otvorenju međunarodnog edukativnog seminara "Specijalizirano udomiteljstvo", koji organizira hrvatska Udruga za promicanje inkluzije, odnosno uključivanja osoba s teškoćama u socijalnu okolinu.

Tijekom trodnevog seminara dvadesetak sudionika nevladinih udruga i državnih institucija iz šest zemalja jugoistočne Europe razmijenit će iskustva i usvojiti stručna znanja hrvatske udruge koja je izabrana kao obrazovani centar na tom području.

"Tradicionalno udomiteljstvo u Hrvatskoj je zastupljeno još od početka prošlog stoljeća, međutim, specijalizirano udomiteljstvo za osobe s mentalnom retardacijom, razvija se tek u zadnjih nekoliko godina", kaže dopredsjednica Udruge za promicanje inkluzije Zvjezdana Bogdanović.

Od osnivanuja Udruge 1997. godine, smjestili smo 18-ero djece u devet obitelji udomitelja, koji uz finacijsku potporu Ministarstva rada, dobivaju svu stručnu pomoć tima udruge, kaže Bogdanović.

Napominje da se ne radi samo o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, već i o djeci koja moraju napustiti svoju obitelj jer u vlastitoj sredini nemaju mogućnost pohađati prilagođene programe pri redovnoj školi.

Navela je primjer desetogodišnje djevojčice s Krka koja je morala otići iz svoje obitelji u udomiteljsku obitelj u Zagreb jer na cijelom otoku ne postoji u redovnoj školi posebno prilagođeni programi, iako ima više djece s posebnim potrebama.

"Takvih je slučajeva u malim sredinama jako puno, a mi im nastojimo pomoći makar smještajem u udomiteljske obitelji jer je institucija najgore rješenje za takvu djecu", kažu u Udruzi.

Osim koristi za emocionalni i psihički razvoj djece, ni financijska ušteda države nije zanemariva.

Samo jedan mjesec smještaja u državnoj instituciji stoji oko 1000 eura, dok su troškovi u obitelji, uz pohađanje svih potrebnih programa više nego dvostruko manji.

Udruga se bavi i organiziranjem samostalnog stanovanja odraslih osoba s mentalnom retardacijom pod stručnim nadzorom.

Na zagrebačkom području dosad su smjestili 46 osoba u 19 stanova. Takvim načinom smještaja osobe s mentalnom retardacijom uče se vještinama neovisnog življenja, kako ne bi nakon smrti roditelja ostatak života proveli bespomoćni u državnim institucijama.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara