Semneby pred saborskim Odborom o stanju u hrvatskoj i prioritetima OESS-a

VODITELJ misije OESS-a u RH Peter Semneby održao je u utorak u Zagrebu izlaganje na sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku u kojem je iznio poglede OESS-a na situaciju u zemlji te prioritete mandata misije u Hrvatskoj.

Semneby je rekao da unatoč zamjetnim pozitivnim pomacima na nekim područjima još uvijek ima problema u povratku izbjeglica, njihovom stambenom zbrinjavanju kao i osiguravanju pozitivnog ozračja u sredini u koju se vraćaju.

Potrebno je, istaknuo je voditelj misije OESS-a, napraviti daljnje pomake u reformi pravosuđa, pitanju ljudskih i manjinskih prava, te medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Semneby je izjavio da hrvatsko sudstvo ima problema u procesuiranju optuženih za ratne zločine, odnosno da etnička pripadnost igra ulogu na svim instancama sudskog postupka. U takvim procesima, nastavio je Semneby, dolazi do diskriminacije hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

On je također rekao da je zabrinjavajuće što postoji velik broj tužbi koje hrvatskim građani podnose protiv države pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Međutim, unatoč problemima koje je spomenuo, i za koje je rekao da se ne mogu riješiti preko noći, Semneby je na kraju svog izlaganja izrazio optimizam budući da "postoji dobar zamah za rješavanje svih ovih pitanja".

"Na dan kada Hrvatska dobije pozitivan avis, nadam se da će to biti uskoro, ne znači da će ta pitanja biti riješena, ona će i dalje biti izazov za budućnost".

Semneby je izrazio mišljenje da bi Hrvatska trebala biti svojevrstan most suradnje između jugoistočne Europe i EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara