Šeparović: Unatoč ˝hendikepu˝ Markač je ´umjereni optimist´

Šeparović: Unatoč ˝hendikepu˝  Markač je ´umjereni optimist´

GENERAL Mladen Markač dat će izjavu haškom tužiteljstvu i unatoč ´hendikepu´ zbog nedostatka vremena i dokumentacije umjereni je optimist, rekao je u Zagrebu njegov odvjetnik.

´Hendikepirani smo u startu u odnosu na haško tužiteljstvo jer nismo imali dovoljno vremena za pripremu, a prvenstveno zato što nismo dobili dokumentaciju koju je tužiteljstvo dobilo (...) General Markač nije oslobođen čuvanja službene tajne´, rekao je odvjetnik Miroslav Šeparović koji je sa branjenikom, umirovljenim generalom Mladenom Markačem, u utorak u podne ušao u u zagrebački ured ICTY-ja, gdje će Markač odgovarati na pitanja u svojstvu osumnjičenika.

Prema ranijim izjavama Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića, haške istražitelje zanimat će Markačeva uloga u akcijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja.

Markač je do 2000. godine bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Specijalnu policiju.

Prema Šeparovićevim riječima, on i general Markač realni su kad je u pitanju eventualna optužnica.

´Umjereni smo optimisti i prvenstveno smo realni. Ako je odluka o podizanju optužnice donijeta, onda je i ovaj razgovor samo formalno. Ako odluka nije donijeta, siguran sam da će razgovor pridonijeti da razjasnimo neke stvari´, rekao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeparović je prošli tjedan pokušao odgoditi razgovor kako bi se Markač bolje pripremio, ali zahtjev za odgodu odbijen je.

´Nekoordiniranošću´ u Uredu za odnose s Haagom Markačev odvjetnik objašnjava činjenicu da njegov branjenik nije dobio zatraženu dokumentaciju.

´Od Ureda vlade za suradnju (s Haškim sudom) nismo dobili domumentaciju koju smo tražili, a prvenstveno se to odnosi na ono što je Ured već dostavio haškom tužiteljstvu. Od Ureda predsjednika nismo dobili dokumentaciju (...) ni od obavještajno-sigurnosnih službi´, rekao je Šeparović.

Na čelo Ureda nedavno je, umjesto Orsata Miljenića, postavljen Frane Krnić, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Španjolskoj.

Predviđa se da će razgovor u utorak trajati do 17 sati, a nastavit će se i u srijedu i u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara