Šešelj izvrijeđao novinarku, prijeti svima koji spominju genocid u Srebrenici

Šešelj izvrijeđao novinarku, prijeti svima koji spominju genocid u Srebrenici
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

VOĐA Srpske radikalne stranke (SRS), osuđeni ratni zločinac i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj ponovno je dospio u središte pažnje nizom uvreda izrečenih u parlamentu novinarki lista Danas zbog njezina teksta o genocidu u Srebrenici te govorom mržnje upućenim novinarima i nevladinim udrugama.

Nakon što je novinarki Snežani Čongradin uputio najprizemnije uvrede i na osobnoj razini, Šešelj je u utorak u srpskom parlamentu zatražio da se zakonom regulira uvođenje kazne zatvora za svako javno spominjanje genocida u Srebrenici.

''Svakog novinara koji to napiše poslao bih na 20 godina robije'', rekao je Šešelj.

VIDEO/Vojislav Šešelj: U Srebrenici nije bilo genocida!

Čongradin je, pišući o odnosu službenog Beograda prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice prije 24 godine, napisala kako živi u državi koja ne priznaje i relativizira genocid. 

''Kao da se ne prepoznaje veza između onoga koji je zastupao i opravdao genocid, kada se događao, kao što ga danas niječe i relativizira, i toga kakvu politiku u uvjetima koji su, nazovimo ih mirnodopski, takav jedan političar može voditi“, napisala je uz ostalo Čongradin u kolumni, što je bio povod Šešelju da zatraži da vlada u Kazneni zakon unese odredbu po kojoj bi "svaka javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici počinjen genocid“ bila kazneno djelo i tako sankcionirana.

Novinarske udruge stale u obranu novinarke, osuđuju Šešeljev govor mržnje i traže reakciju

U obranu novinarke Danasa stale su obje novinarske udruge, UNS i NUNS, te nekoliko oporbenih stranaka i nevladinih organizacija, osudivši Šešeljev govor mržnje i zahtijevajući njegovu javnu ispriku, ali je izostala službena reakcija na eksplicitni govor mržnje vođe radikala koji je, osim Čongradin, vrijeđao i predstavnicu udruge Žene u crnom Stašu Zajović, pokojnu predsjednicu Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević Vučo te udruge Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Udruge su istaknule kako je ''govornica Skupštine zlouporabljena za širenje govora mržnje i vrijeđanje osoba koje se zalažu za poštovanje vladavine prava i međunarodnih obaveza Srbije'' te da ovo ''nije prvi put'' da Šešelj svojim govorima ''potiče diskriminaciju, mržnju ili nasilje“, stvarajući tako ''atmosferu linča u društvu“. "Ovakve izjave ne samo da narušavaju ugled Narodne skupštine nego se njima otvoreno krše Ustav i zakon", istaknuo je YUCOM.

Novinarka Snežana Čongradin je, reagirajući na Šešeljeve uvrede, u današnjem novom tekstu zahvalila vođi radikala što je, spominjući je u Skupštini Srbije, skrenuo pozornost javnosti na genocid u Srebrenici.

"Hvala mu zato što će građani Srbije čitati i slušati na medijima s nacionalnom frekvencijom o genocidu u Srebrenici jer to, inače, njegov politički sin, danas neformalni šef, poput svih njegovih, pa i 'demokratskih' prethodnika, ne dopušta“, napisala je Čongradin aludirajući na odnose Šešelja i Vučića.

''Genocidu na koji je on, Vojislav Šešelj, kao lider i politički učitelj aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića huškao, inspirirao, kao što ga i dan danas podržava i opravdava", istaknula je Čongradin.

Čongradin je ranije u izjavi agenciji FoNet rekla da ne očekuje reakciju države i njezinih institucija na Šešeljeve uvrede i govor mržnje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara