Šešelj našao zamjenu za Nikolića, Dragan Todorović novi šef radikala

NAKON što je prije tri dana podnio ostavku na sve dužnosti u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), Tomislav Nikolić rukovodeće dužnosti u stranci predat će stranačkom kolegi Draganu Todoroviću kojega je predsjednik stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj iz Haaga ovlastio za rukovođenje stranke.

Nikolić je kasnije potvrdio da je Šešelj prenio ovlasti na Todorovića te dodao da radikali "više nisu ona stranka koju je osnivao zajedno sa Šešeljom".

Unutar SRS-a osnovan je novi klub pod nazivom "Naprijed Srbijo", a kojeg predvodi "odmetnuti Nikolić. Prema svemu sudeći, Nikoliću i njegovim pristalicama među radikalima zbog toga prijeti isključenje iz stranke što je nagovijestio i novi šef Todorović. On je rekao da će se u petak održati sjednica "Centralne otažbinske uprave", središnjeg tijela SRS-a, koje će odlučivati i najvjerojatnije isključiti Nikolića i njegove pristalice iz stranke.

Nikolić je pak pozvao generalnog tajnika stranke Aleksandra Vučića, da odluči hoće li će se prikloniti Draganu Todoroviću i Vjerici Radetu ili njemu. Budući da je Šešelj ovlastio Todorovića da vodi stranku, Nikolić smatra da Vučič više nema što traži u tom društvu.

Inače, zastupnici radikala danas su se posljednji puta držali zajedno odnosno po Šešeljevom nalogu su napustili veliku dvoranu Skupštine Srbije te nisu nazočili glasanju parlamentaraca u pogledu potpisivanja SSP-a Srbije s EU-om. Unatoč tome Skupština je dala podršku Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Nikolić je nakon izglasavanja rekao da je to posljednji put da su on i njemu blisku zastupnici poštivali odluke vrha Srpske radikalne stranke. Međutim, iako su se danas držali stranačke discipline, za Todorovića su Nikolić i njegove pristaše su - izdajnici.

Nikolić i njegovi zastupnici i dalje se nadaju da će biti zakazan kongres stranke, na kojem bi se biralo novo rukovodstvo.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara