ŠEŠIRI ELIZABETE II IZLOŽENI JAVNOSTI

"Jedinstveni stil" britanske kraljice Elizabete II, koji simboliziraju njezini ektravagantni šeširi, izložen je u londonskoj palači Kensington, bivšoj rezidenciji princeze Dijane.

Javnosti je prvi put u četiri vitrine izloženo sedamdesetak primjeraka te originalne kolekcije.

Svaki od tih neobičnih šešira svjedoči o jednom trenutku povijesti Kraljevstva i izložen je s fotografijom na kojoj ga kraljica nosi.

Svoje mjesto tu je našao i mali slamnati šeširić ružičaste boje, s ružičastom vrpcom na kojoj su našivene svilene ruže - najstariji u kolekciji - koji je Elizabeta nosila 1933. kao sedmogodišnja djevojčica.

"Stil Njezina Veličanstva vrlo je teško definirati. Kraljica je odmjereno slijedila modu a da nikada nije postala njezinom žrtvom", rekla je na otvaranju izložbe konzervatorica palače Joanna Marscher.

"Kad bi šešir bio prevelik, mogao bi ga odnijeti vjetar ili bi mogao baciti sjenu na Kraljičino lice", objašnjava audio-vodič koji posjetitelja uvodi u izložbeni prostor. U toplijim krajevima, "važno je da je od lagane slame ili svile", nastavlja vodič.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizabeta II, britanska kraljica od 1952., uvijek je osobno sudjelovala u kreiranju svojih šešira predlažući boju, oblik, stil i simbol.

Kraljičin šešir u službenim posjetima inozemstvu izražava, naime, poštovanje i britansko poznavanje mjesne kulture i tradicije.

Takav je primjerice šešir izrađen za njezin posjet Saudijskoj Arabiji 1979. godine. Izrađen je od tirkizne svile i ukrašen dugim velom od perja iste boje koji prekriva ramena. Kreirao ga je Frederick Fox, australski zanatlija u kraljevskoj službi od 1968.

Jedan od najpoznatijih šešira koji je izradio za britansku kraljicu šešir je u obliku malog turbana ružičaste boje. Ukrašen je nizom od 25 ružičastih zvončića privezanih zelenim vrpcama.

Kraljica ga je nosila na otvaranju Olimpijskih igara u Torontu 1976. i za svoj srebrni jubilej u londonskoj katedrali Sv. Pavla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara