Sessa u saboru: Stalno se smanjuje broj neriješenih predmeta na sudovima

Sessa u saboru: Stalno se smanjuje broj neriješenih predmeta na sudovima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda RH Đuro Sessa rekao je u saboru, podnoseći izvješća o stanju sudbene vlasti u prošloj i pretprošloj godini, da opće stanje rada sudova pokazuje stalni trend smanjenog broja neriješenih predmeta, ali i zabrinjavajući priljev novih predmeta od oko milijun godišnje.

Broj neriješenih predmeta se smanjuje iz godine u godinu i u dvije je godine više riješenih predmeta nego što je primljeno, istaknuo je Sessa podnašajući izvješća.

U 2017. je riješeno 1,278 milijuna predmeta, a ostalo neriješeno 464 tisuće predmeta, dok je u 2018. riješeno 1,216 milijuna predmeta, a ostalo neriješeno 407 tisuća. Novih predmeta u 2017. primljeno je 1, 2 milijuna, a u 2018. 1,1 milijun, navodi se u izvješću.

"To pokazuje da je priljev novih predmeta u sudovima enorman s obzirom na broj stanovnika, da je neproporcionalno velik, to ukazuje da je zakonska nadležnost sudova vrlo široka", ocijenio je predsjednik Vrhovnog suda RH Sessa.

U dvije godine, dodao je, smanjen je broj sudova i pravosudnih dužnosnika, skraćeno je trajanje sudskih postupaka. Sudovi se također sve uspješnije nose s priljevom predmeta pa se tako povećanje stope ažurnosti bilježi na općinskim, županijskim, Visokom prekršajnom i Vrhovnom sudu.

Predsjednik Vrhovnog suda Sessa dao je i neke preporuke; da se do kraja provede redefiniranje mreže i vrste sudova, izjednači visina plaće svih sudaca koji sude u drugostupanjskom postupku, donese zakon o sudskoj dostavi te u proračunu Ministarstva pravosuđa osigura fond za honorare sucima koji će doći kao ispomoć na Vrhovni sud.

Uslijedile su replike zastupnika na koje Sessa nije odgovarao, već je kazao da će na pitanja odgovoriti na kraju rasprave.

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je kako se na prvi pogled čini kao da je sve u redu, ali da tome nije tako. Podsjetio je na slučaj silovanja maloljetnice u Zadru ustvrdivši kako iz takvih postupka proizlazi negativna percepcija sudstva. "Vi ste jedini koji ima ovlasti pokrenuti postupak protiv svih sudaca koji krše zakon, hoćete li to učiniti", upitao je Grbin.

Hoćete li pokrenuti stegovni postupak protiv suca u Zadru ili ćete ga zaštititi kao što štitite sve svoje prijatelje i suca Turudića", nadovezao se njegov stranački kolega Gordan Maras. "U medijima Vas zovu komesar HDZ-a za sudstvo, Vi ste politički imenovana osoba koju je HDZ odabrao i zato imamo pravosuđe kakvo imamo", ustvrdio je Maras.

Božo Petrov (Most) pozvao je predsjednika Vrhovnog suda da se "ne brani šutnjom" i što prije uključi u raspravu. Kaže da je nedavni pravosudni slučaj u Zadru  ponovno skrenuo pozornost javnosti na rad sudova i stvorio negativni dojam o radu sudova.

Izvješće ukazuje da je i dalje sustavni problem u procesuiranju ratnih zločina JNA i četničkih formacija

HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier naglasio je kako ovo izvješće ukazuje da i dalje postoji sustavni problem u procesuiranju ratnih zločina neprijateljske vojske, JNA i četničkih formacija.

Uoči rasprave o izvješćima stanke je zatražilo nekoliko klubova zastupnika.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) negodovao je što je rasprava o stanju sudbene vlasti za 2017. i 2018. došla tek sada na dnevni red, i to samo jer je oporba intervenirala. "Ovo je sramota", ustvrdio je podsjetivši na neke aktualne sudske postupke.

Stanku je tražio i Marin Škibola (Klub zastupnika Nezavisne liste mladih) koji je ocijenio da je korumpiranost sudaca glavni razlog nepovjerenja u hrvatsko pravosuđe. Nikola Grmoja (Klub Mosta) ocijenio je pak da je pravosuđe na niskim granama i da mu građani ne vjeruju. "Ne vjeruju ni Vama koji ste odgovorni za stanje u pravosuđu i koji ste kadrovirali u pravosuđu", poručio je Grmoja Sessi.

Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) istaknula je kako nije dobro na temelju pojedinačnih slučajeva stvarati kompletno negativno mišljenje o sustavu pravosuđa. "Ne smijemo stvoriti klimu da sudi ulica i da se sudi kroz medijski prostor", rekla je Jelkovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara