Šest dana prije potresa otplatili kredit za kuću i sad su ostali bez nje

Šest dana prije potresa otplatili kredit za kuću i sad su ostali bez nje
Foto: Privatni album / Facebook

STRAŠAN potres koji je 22. ožujka rano ujutro pogodio Zagreb i okolicu njegovi stanovnici pamtit će dok su živi.

Nekima će trauma ostati "samo" neočekivano buđenje, tutnjava, razbijene slike i čaše te ljuljanje zgrada i nebodera, a oni koji su imali puno manje sreće pamtit će ga kao dan u kojem su ostali bez svega. Jedna od takvih je obitelj Antonije i Branimira Novaka koji živi u Medvedskom Bregu kraj Čučerja u zagrebačkoj okolici i koja će zbog potresa morati srušiti kuću za koju je kredit otplatila samo šest dana prije potresa.

Priču o tragediji koja je zadesila njezine roditelje na Facebooku je objavila njihova kći Maja koja želi pomoći roditeljima.

[MOJI MAMA I TATA TREBAJU POMOĆ] Ljudi, hvala što čitate ovaj tekst. Mama, tata, sestra i ja kroz moje smo djetinjstvo...

Posted by Maja NoFak on Monday, 30 March 2020

"U ponedjeljak, 16.3., moji su otplatili zadnju ratu tog kredita. Ali u nedjelju, 22.3., ni punih tjedan dana nakon otplate kredita, dva jaka potresa, magnitude 5.5 te 5.0 stupnja po Richteru, s epicentrom nedaleko naše kuće, na adresi Medvedski breg 18, su u par sekundi razorili naš dom za kojeg smo se moji roditelji, sestra i ja godinama žrtvovali. Po riječima statičara - kuća više nije sigurna za život, kuća je za rušenje", napisala je Maja uz fotografije popucalih zidova, cigle, žbuke na obiteljskoj kući i crvene naljepnice "Neuporabljivo" na vratima.

Kćeri otišle u inozemstvo da pomognu s kreditom

Nažalost, potres im nije prvi šok u obitelji. Za vrijeme rata su kao hrvatska obitelj protjerani iz Srbije, a godinama su se selili iz brojnih stanova i kuća. Napokon, 2006. godine su digli kredit i uselili u novu kuću, a Maja i njezina sestra su prije četiri godine otišle u inozemstvo kako bi pomogle roditeljima da otplaćuju kredit.

"Uvijek sam se šalila s prijateljima da je životna priča tate i mame za novine. Prvo rat, onda seljakanja, onda krediti i sad potres. Glavno da smo živi i zdravi, ali jako mi je žao roditelja. Tata ima još šest mjeseci do mirovine i jako joj se veselio. Napravio je vrt i uređivao ga i bio je sretan što će nakon četrdeset godina bauštele konačno imati svoj mir. I onda - tras", rekla nam je Maja koja je uspjela naći privremeni smještaj roditeljima dok ne vide što će i kako dalje.

"Ništa još ne znamo, ali morat ćemo se ponovno seliti na drugu lokaciju jer se mama i tata neće vratiti na Medvedski Breg. Ne možeš tamo više ni zaspati jer se još uvijek sve drma. No, pozitivni smo, imamo dobre ljude oko sebe i nekako ćemo i ovo pregrmiti", zaključila je Maja.

Bandić je najavio pomoć od pet posto svim kućama koje su pretrpjele više od 60 posto oštećenja pa je Maja uzela stvar u svoje ruke i sama pokrenula akciju prikupljanja pomoći za svoje roditelje. Njezin susjed iz Markuševca Ivan Mihovec pokrenuo je crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za sve kuće na tom području koje su stradale u potresu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara