SFOR oslobodio Karadžićeva suradnika

BIVŠI visoki dužnosnik Srpske demokratske stranke (SDS) Milovan Bjelica za kojega se sumnja da pomaže osobama osumnjičenima za ratne zločine, pušten je u ponedjeljak iz pritvora stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini gdje je proveo gotovo mjesec dana, potvrdio je u utorak glasnogovornik SFOR-a Mark Hope.

On je novinarima u Sarajevu kazao da je Bjelica predan lokalnim vlastima u mjestu Sokolac gdje i živi te da je oslobođen nakon ispitivanja kojemu je podvrgnut zbog sumnje da je povezan s aktivnostima protivnima odredbama Daytonskog sporazuma.

"Ovakve operacije provode se kako bi se poduprli napori Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTA) za privođenje osoba optuženih za ratne zločine", kazao je Hope.

Milovana Bjelicu pripadnici SFOR-a uhitili su 31. kolovoza i od tada je bio na ispitivanju na nepoznatoj lokaciji.

SFOR ga je privodio još jednom ranije ove godine kada je također bio danima ispitivan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prvi put pušten na slobodu Bjelica je lokalnim medijima kazao kako je uspio uvjeriti istražitelje SFOR-a da nije povezan s ratnim zločincima.

Milovana Bjelicu mediji u BiH sumnjiče da je član najužeg kruga ljudi koji izravno štite Radovana Karadžića.

Zbog takvih sumnji Bjelica je 2003. godine odlukom visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna smijenjen s dužnosti predsjednika Skupštine bivšeg srpskog Sarajeva (sada Istočno Sarajevo) a nakon toga je dospio i na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje-članice Europske unije kao i u Sjedinjene Države.

Bjelica je godinama slovio za najmoćniju političku figuru u istočnom dijelu Republike Srpske prije svega zahvaljujući navodno Karadžićevu osobnom povjerenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara