SHARON NAJAVIO JEDNOSTRANE KORAKE (DUŽA VERZIJA)

Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je u četvrtak da će Izrael poduzeti jednostrane korake za odvajanje od Palestinaca ako propadne mirovni plan koji podržavaju SAD. L

Sharon je rekao da su "smjernice" najbolji put za postizanje mira, ali da će Izrael u roku od nekoliko mjeseci poduzeti jednostrane korake ako Palestinci ne budu poštovali taj mirovni plan.

On je kazao da će "plan odvajanja" uključivati prerazmještanje izraelskih snaga i zatvaranje nekih naselja kako bi smanjili broj Izraelaca koji su u blizini palestinskog stanovništva.

"Smanjenje trzavica zahtijevat će krajnje težak korak premještanja nekih naselja", dodao je. On nije naveo koja bi naselja mogla biti premještena kao i hoće li biti premještena unutar okupiranog teritorija.

"Ako u roku od nekoliko mjeseci Palestinci ne počnu provoditi svoj dio obveza prema smjernicama onda će Izraelci pokrenuti jednostranu sigurnosnu mjeru odvajanja", najavio je.

Prema njegovim riječima, Izrael će "jako ubrzati" gradnju kontroverznog zida, ili "sigurnosne ograde", koji ulazi duboko u Zapadnu obalu. Taj će zid Izrael iskoristiti kako bi napravio lakše obranjivu granicu s Palestincima.

Sharon je održao dugo očekivani govor na konferenciji o sigurnosti u telavivskom predgrađu Herzliya, gdje je izložio svoje planove za buduće političke poteze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski zid je vijugava linija rovova, promatračkih tornjeva, ograda i bodljikave žice. Sjeverni sektor zida, koji se proteže na 144 kilometra je završen, a nedavno odobreni južni od 365 kilometara nalazi se unutar Zapadne obale i izolirati će 274.000 Palestinaca u malenim enklavama i blokirati još 400.000 drugih koji neće moći doći do svojih polja, posla, škola i bolnica, navodi se u nedavnom izvješću UN-a.

Konačna planirana ruta mogla bi progutati gotovo pola Zapadne obale.

"Zainteresirani smo za vođenje izravnih pregovora, ali ne namjeravamo držati izraelsko društvo taocem u rukama Palestinaca", rekao je Sharon. "Nećemo ih beskonačno čekati".

Ako ne bude postignut napredak prema miru u roku od nekoliko mjeseci, "tada će Izrael pokrenuti jednostrani sigurnosni korak kako bi se odvojio od Palestinaca", rekao je izraelski premijer.

Sharon je izjavio da je Izrael predan "smjernicama", koje bi u konačnici trebale dovesti do uspostave palestinske države do 2005., te da će poduzeti jednostranu akciju samo ako propadnu mirovni napori".

U skladu s mirovnim smjernicama Izrael mora zamrznuti gradnju naselja, a Palestinci razoružati militante skupine, ali ni jedna ni druga strana nije do sada poduzela potrebne korake.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara