Šibenik: Nastavak suđenja tvrtku Pašaliću

U NASTAVKU glavne rasprave u suđenju Tvrtku Pašaliću, bivšem zapovjedniku vojne policije u Šibeniku, danas je na Županijskom sudu u Šibeniku svjedočio Mario Barišić.

Pašalić je optužen da je 1992. dvojicu podređenih vojnih policajaca Maria Barišića i Milorada Paića nagovarao da počine atentat na tadašnje vodstvo Policijske uprave u Šibeniku Nikolu Vukošića i Ivu Fuština te da ubiju dva viđena Srbina Dragana Njegića i Ljubu Pavasovića te Bruna Mihaljevića.

Barišić je potvrdio da je Pašalić od njih tražio da počine ta ubojstva. Kazao je da se Mihaljević našao među mogućim žrtvama zbog toga što je preprodavao drogu kao i Pašalić pa mu je bio konkurencija. Za Vukošića im je, po Barišićevu svjedočenju, govorio da je Srbin izdajica a Fuštin izdajica hrvatskog naroda. Barišić je ispričao i kako je Pašalić njega i Paića u to vrijeme, u svojoj kući u Vodicama, upoznao s Tihomirom Oreškovićem, koji im je po njegovim riječima, tada kazao da su se oni u Gospiću riješili Srba i da se to mora napraviti i u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barišić je izjavio kako su njih dvojica isprva pristali učiniti ono što im je Pašalić govorio, ali da nisu ni pomislili da će to zaista i počiniti. Kako bi mu pokazali da su spremni na ta ubojstva, jedan su automobil izrešetali pištoljem "škorpionom" koji im je, po njegovu iskazu, dao Pašalić i zamazali ga janjećom krvlju uvjeravajući ga da je u automobilu bio neki Srbin kojeg su ubili. Kad su shvatili da Pašalić misli ozbiljno, o svemu su, tvrdi Barišić, obavijestili šibenske dužnosnike, Vukošića i Fuština, bivšeg načelnika SZUP-a Smiljana Reljića te tadašnjeg predsjednika države Franju Tuđmana, njegove suradnike, među kojima i Hrvoja Šarinića i Vladimira Šeksa, Matu Laušića, tadašnjega vojnog suca Željka Žganjera i mnoge druge. O tome su, neveo je Barišić, službeno u Zagrebu u Uredu predsjednika, razgovarali i s Tuđmanovim savjetnicima Milom Ćukom i Tomislavom Šutalom.

Na glavnu raspravu, iako su uredno primili poziv, nisu došli Reljić i Paić koji su pozvani kao svjedoci, a nije došao ni Darko Milković čija je adresa sudu nepoznata.

Suđenje se nastavlja 16. svibnja do kada će se iz Ureda predsjednika zatražiti stenogram Barišićeva razgovora s Ćukom i Šutalom.

Do sada su saslušani i Vukošić i Fuštin koji su potvrdili da ih je Barišić obavijestio da se na njih sprema atentat. Vukošić je međutim kazao da to nikada nije shvaćao ozbiljno niti je tomu pripisivao važnost ni tada ni danas
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara