Šibenik: "Sidrište" ne prihvaća uvjete za ugovor o koncesiji za luku

IVO BALJKAS, bivši direktor Remontnog brodogradilišta Šibenik, a sada opunomoćenik vlasnika tvrtke "Sidrište" kojoj je dodijeljena koncesija na luku koju je nekad koristilo Remontno brodogradilište, objavio je danas da ne prihvaća izmjenu uvjeta za potpisivanje ugovora o koncesiji.

Na nedavnom sastanku u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo zaključeno je da bi novi ugovori o radu s radnicima Remontnog brodogradilišta trebali biti jednaki onima koje su radnici dosad imali, a poslodavac ih u iduće tri godine ne bi smio otpustiti.

Baljkas je uputio pismo Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i veza u kojem ocjenjuje neprihvatljivim da se mijenjaju uvjeti pet dana prije roka za potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije.

Baljkas ističe da te zahtjeve, koji su naknadno postavljeni, "Sidrište" ne može ispuniti, a nisu ni u skladu sa zakonom.

Zbog Baljkasove reakcije čelnici Neovisnog sindikata Remontnog brodogradilišta danas su pozvali radnike da ne potpisuju ugovore dok se o cijelom problemu ne očituje Vlada.

Po riječima sindikalnih čelnika, ponuđene ugovore o radu dosad je potpisalo tek 70 od 250 radnika koje bi "Sidrište" trebalo preuzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik sindikata Ivo Lokas Solus odbacio je Baljkasove optužbe da sindikalci ruše mogućnost uspješnog poslovanja "Sidrišta" i nameću uvjete novom koncesionaru prije nego je i počeo raditi.

"Mi nismo krivi što se kod raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije nije poštivao Zakon o radu, što je na sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo potvrdio i predstavnik Ministarstva rada i socijalne skrbi", kazao je Solus Hini.

On je uvjeren da se to nije dogodilo zbog neznanja nego namjerno, kako bi se išlo na ruku budućem koncesionaru i smanjile njegove obveze prema radnicima.

Solas tvrdi da je Vlada nezakonito oduzela koncesiju Remontnom brodogradilištu jer se ona ne može oduzeti zbog neplaćanja, već se poduzeće mora tužiti sudu za prisilnu naplatu.

Vladu bi trebalo prozvati i ako pristane na produljenje roka za potpisivanje ugovora sa "Sidrištem". Zar im nije dovoljno što su dali koncesiju čovjeku koji je Remontnom brodogradilištu stvorio gubitke i doveo ga do ruba stečaja, pita se Solas.

Sindikalci upozoravaju da se suvlasnik "Sidrišta" Gerhard Muller, njemački poslovni čovjek koji ima najveći dio osnivačkog uloga, nije pojavio u Remontnom brodogradilištu otkad je donesena odluka o dodjeli koncesije niti upoznao sa svojim budućim radnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara