Dramatično saslušanje pred Senatom: "Ruske dezinformacije djeluju jer ih Trump ponavlja kao papagaj"

Dramatično saslušanje pred Senatom: "Ruske dezinformacije djeluju jer ih Trump ponavlja kao papagaj"

Screenshot: Youtube

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pomogao je ruskom uplitanju u izbore tako što je "ponavljao kao papagaj" dezinformacije koj su dolazile iz ruskih državnih medija i od ruskih botova na Twitteru, ocijenio je stručnjak za cyber-sigurnost svjedočeći pred Senatom.

"Dio razloga zbog kojeg su 'aktivne mjere' djelovale u američkim izborima je taj što je vrhovni zapovjednik (Trump) koristio ruske 'aktivne mjere', s vremena na vrijeme, protiv vlastitih protivnika (u kampanji)", ocijenio je Clint Watts, suradnik na Institutu za istraživanje vanjske politike, pri svjedočenju na prvoj javnoj sjednici senatskog odbora za obavještajna pitanja od Trumpove inauguracije u siječnju.

Aktivne mjere su, inače, termin iz vremena Hladnog rata kada je SSSR preko svojih obavještajnih službi poput KGB-a pokušavao destabilizirati svoje političke suparnike na Zapadu.

Brojne Trumpove lažne tvrdnje prvi su širili ruski mediji

Cyber-stručnjak i bivši specijalni agent FBI-a nabrojao je neke primjere ruskih dezinformacija koje je Trump prihvatio i nastavio širiti:

"On poriče obavještajna saznanja SAD-a o Rusiji. Tvrdi da su izbori mogli biti namješteni - to je bila tema broj jedan koju su gurali RT (Russia Today), Sputnik News, drugi mediji, sve do izbora. Dao je izjave o lažnim glasačima, da predsjednik Obama nije građanin...da kongresnik Cruz nije građanin...da je Trump Tower prisluškivan...Dok ne dobijemo čvrst temelj na temu činjenica i fikcije u našoj zemlji, dok ne postignemo nekakvu suglasnost oko činjenica, npr. da li podržavam obavještajnu zajednicu ili priču koju sam pročitao na svom Twitter feedu, imat ćemo velik problem", kazao je Watts.

U nekim slučajevima Trump i njegov predizborni stožer su, tvrdi Watts, promicali lažne vijesti koje su izravno dobili od ruskih državnih medija. Bivši voditelj Trumpove kampanje Paul Manafort tako je optužio američke medije da su prikrili teroristički napad na američku vojnu bazu Incirlik u Turskoj. Takav se napad nije nikad dogodio - sve do čega je došlo bio je mirni prosvjed ispred baze - ali RT, Sputnik i pro-ruski Twitter računi proširili su tu lažnu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski botovi tvitaju dezinformacije kad znaju da će Trump biti online

Watts je upozorio da se ruske službe i dalje upliću u američku politiku: "Prošlog tjedna uočili smo račune na društvenim mrežama kako diskreditiraju predsjednika Kongresa Paula Ryana, nadajući se da će još više raspiriti nemir unutar američkih demokratskih institucija."

Štoviše, pro-ruski Twitter botovi svoje aktivnosti koordiniraju s vremenom dana u kojem očekuju da će Trump, strastveni korisnik Twittera, biti online i tako promiču teorije zavjere koje on povremeno širi dalje, naveo je Watts.

Postoji vjerojatnost da će se Rusija na kraju okrenuti i protiv samog Trumpa ako joj to bude u strateškom i političkom interesu, dodao je Watts: "Oni pobjeđuju tako da igraju na obje strane."

SAD prekasno uočio i odgovorio na ruske "aktivne mjere"

"Zaključak ovog saslušanja - svi mete sofisticiranog i sposobnog protivnika", dramatično je ustvrdio ravnatelj senatskog odbora za obavještajna pitanja Richard Burr.

Američka obavještajna zajednica još u siječnju je izdala priopćenje sa zaključkom kako je ruska vlada pokrenula kampanju hakiranja i dezinformacija kako bi diskreditirala demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i pomogla republikanskom kandidatu Trumpu.

No SAD je prekasno uočilo i odgovorio na prijetnju Rusije, koja je počela sa svojim "aktivnim mjerama" još 2009. i usavršila ih u američkoj predizbornoj kampanji 2016., smatra Watts.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara