"Šime Lučin može nositi suknju i štikle, ali ne i koristiti žensku svlačionicu na tečaju aerobika"

TAJANSTVENI SMS koji je privremeno spriječio donošenje Zakona o suzbijanju diskriminacije bio je predmetom žustre rasprave u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

S obzirom da su predmet zakona bile odredbe o zabrani diskriminacije na osnovu rodnog identiteta, u studiju su se s jedne strane našli pobornici originalnog zakonskog prijedloga - Kristijan Grđan, pravnik udruge Iskorak te SDP-ov saborski zastupnik Šime Lučin - te njegovi protivnici - HSS-ova saborska zastupnica Marijana Petir i urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Društvo "ekstremnog liberalizma i ekstremnog individualizma"

Petir je HSS-ovo protivljenje zakonu - koji je prije toga usvojen od Vlade - obrazložila time da o njemu nije provedena kvalitetna javna rasprava, te da je previše općenit i da u zaštiti određenih manjina ide dalje od europskih direktiva na kojima je temeljen. Petir tvrdi kako je zakon loš, i to zato što ga je radio "nekompetentni" Ured za ljudska prava u Vladi, pa su zato nužni amandmani.

Prema HSS-ovoj zastupnici, javna rasprava nije bila kvalitetna, jer se svela na jedan okrugli stol na kojemu su se "selektivno" pozivali sudionici, tako da na njemu nisu sudjelovale mnoge nevladine udruge. Ona također smatra kako zakon, čak i ako se bude usvojio u trenutnom obliku, neće biti provediv, jer se njegovim odredbama protivi većina.

Ivan Miklenić je rekao da se tim zakonom žele ozakoniti "ideološke dogme" i preko njega društvu nametnuti "ekstremni liberalizam i ekstremni individualizam". Prema njegovom mišljenju zakon ide predaleko u reguliranju društvenih odnosa te svojim tumačenjima predstavlja udarac na obitelj.

Protiv "apsolutistčke monarhije u Katoličkoj crkvi"

Kristijan Grđan je, pak, zakon nazvao "jako dobrim", a njegovo nedonošenje obrazložio protivljenjem "apsolutističke monarhije u Katoličkoj crkvi". Ukoliko zakon ne bi prošao, Hrvatska bi trebala ukinuti vlastiti Ustav i umjesto njega neposredno primjenjivati kanonsko pravo, drži pravni stručnjak Iskoraka.

Šime Lučin je, pak, rekao kako nijedan zakonski prijedlog u Hrvatskoj nije prošao širu raspravu, te podsjetio kako je taj prijedlog glatko prošao na svim saborskim odborima sve do pojave tajanstvenog SMS-a. SDP-ov zastupnik je uvjeren kako će isti zakon podržati zastupnici nacionalnih manjina, jer je prirodno da jedna manjina podržava drugu.

Tijekom rasprave je došlo do oštrih suprotstavljanja stavova ne samo oko toga da li je zakonski prijedlog dobar ili ne, odnosno oko toga što predstavlja diskriminacija koju bi on trebao suzbiti, odnosno kakve bi situacije mogla proizvesti njegova doslovna primjena. U jednom trenutku je tako Marijana Petir rekla da nema ništa protiv toga da Šime Lučin nosi suknju i štikle, ali da bi joj smetalo ako bi htio koristiti žensku svlačionicu na tečaju aerobika.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara