simonić: gospodarski pojas nacionalni hrvatski interes

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić izjavio je danas da je gospodarski pojas jedno od strateški važnih pitanja za Hrvatsku jer ona nije samo primorska, već i pomorska zemlja i mora štititi svoje nacionalne interese.

"Hrvatska godišnje zbog postojećeg stanja na moru gubi nekoliko stotina milijuna eura u području ribarstva", kazao je Simonić danas novinarima komentirajući aktualna negodovanja slovenske javnosti zbog hrvatske najave proglašenja gospodarskog pojasa.

Napomenuo je da se mogu javiti i drugi problemi zbog nemogućnosti kvalitetnog kontroliranja granica ili čuvanja i zaštite ekoloških principa: od tankera koji plove Jadranom do novih aktivnosti vezanih uz eventualno puštanje u promet ili ulazak u cijeli aranžman "Družba Adria".

Rješavanje pitanja gospodarskog pojasa jedno je od otvorenih pitanja koje Hrvatska mora riješiti tako da zaštiti svoje interese. "Jasno je da to treba učiniti na način koji neće dovesti u pitanje dobrosusjedske odnose, ali uvijek valja promišljati koji je tu naš interes", istaknuo je.

Simonić je, samo dan nakon što je primio dvojicu napadnutih stranih studenata, u ime Vlade ponovno osudio napade na strane državljane u Hrvatskoj, posebice najnoviji napad na 11-godišnje dijete djelatnika egipatskog veleposlanstva, koje je srećom prošlo s lakšim ozljedama.

Danas poslijepodne Simonić bi, uz predstavnike ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova, trebao primiti otpremnika poslova egipatskog veleposlanstva, te će razmotriti koordinirano djelovanje tih dvaju ministarstava.

"Očito je da se suočavamo s problemima s čijim rješenjem nikad nećemo biti u cijelosti zadovoljni", kazao je Simonić.

Sprječavanje takvih incidenata nije samo aktivnost institucija prisile ili Ministarstva vanjskih poslova, već treba senzibilizirati najširu javnost prema tim problemima i razvijati viši stupanj tolerancije prema različitostima, istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara