Šimonović prenio diplomatima stajališta RH o gospodarskom pojasu

Šimonović prenio diplomatima stajališta RH o gospodarskom pojasu
ZAMJENIK ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Ivan Šimonović jutros je u Ministarstvu vanjskih poslova pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj iznio hrvatske poglede i stajališta u vezi s namjerom Republike Hrvatske o širenju jurisdikcije u Jadranu, priopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se navodi da su neposredan povod sastanka visokog predstavnika hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova sa stranim diplomatima bile neke reakcije dužnosnika Republike Slovenije, koje hrvatska diplomacija ocjenjuje "neutemeljenim i neprimjernim s obzirom na međunarodno pravo koje regulira tu materiju i transparentnost ponašanja Hrvatske u spomenutoj namjeri širenja jurisdikcije u Jadranu".

Proglašenje širenja jurisdikcije je po svojoj međunarodnopravnoj prirodi jednostran čin svake obalne države koja ima doticaj s otvorenim morem te se ona nije o tome dužna usuglasiti s ostalim državama, podsjeća Ministarstvo.

"No, zbog želje za dobrim odnosima i suradnjom Republika Hrvatska o tome vodi bilateralne konzultacije sa svim zainteresiranim državama".

U priopćenju se navodi da su hrvatski predstavnici na pripremnom multilateralnom sastanku svih sredozemnih država, koji je u organizaciji Europske unije održan krajem lipnja ove godine u Ateni, obavijestili predstavnike sredozemnih država o tome da Hrvatska razmatra pitanje proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu. Republika Hrvatska je najavila namjeru da raspravi pitanje širenja jurisdikcije u Jadranu sa svim zainteresiranim državama, naravno i sa Slovenijom, i prije sljedećeg sastanka svih sredozemnih država koji će se nakon spomenutog u Ateni održati krajem rujna u Bruxellesu.

Šimonović je stranim diplomatima u utorak iznio činjenicu da je "pravno netočna slovenska teza da Republika Slovenija ima teritorijalni doticaj s otvorenim morem te da uslijed toga ima i pravo na svoj gospodarski pojas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slovenija naime zbog svog zemljopisnog položaja nije u mogućnosti proglasiti gospodarski pojas jer je teritorijalno more Slovenije zatvoreno teritorijalnim morima Talijanske Republike i Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Šimonović je naglasio i da "pravo Republike Hrvatske na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Republika Slovenija ne može pravno uvjetovati ratifikacijom nikada potpisanog sporazuma o razgraničenju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije".

"Hrvatsko širenje jurisdikcije u Jadranu ne bi išlo na štetu trećih država već naprotiv sve jadranske države imat će korist od toga, pogotovo zbog uvođenja sustavnog gospodarenja ribljim resursima na održivoj i racionalnoj osnovi kao i zbog učinkovite zaštite morskog okoliša. Proglašavanjem gospodarskog pojasa stvorile bi se pretpostavke za sklapanje ugovora o ribarstvu s Europskom zajednicom i drugim zainteresiranim državama", ističe Ministarstvo.

U priopćenju se navodi da se tijekom diskusije Šimonovića za riječ javio i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu te upitao zašto Hrvatska forsira proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa kad se Europska unija zalaže za širenje zaštitnih ribolovnih i ekoloških zona. Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova je odgovorio da Republika Hrvatska zaista ništa ne forsira niti nameće već jednostavno, štiteći svoje interese, ali i promičući zajedničke interese Sredozemnih država, u skladu s međunarodnim pravom namjerava širiti jurisdikciju u Jadranu.

U priopćenju se podsjeća da hrvatska Vlada nije još donijela konačnu odluku o modalitetima širenja svoje jurisdikcije u skladu s intencijama Europske unije glede korištenja i zaštite Sredozemnog mora. Što se modaliteta širenja jurisdikcije tiče, u slučaju Republike Hrvatske proglašenje zaštitne ribolovno-ekološke zone odnosno gospodarskog pojasa po svojim učincima vrlo je slično, navodi se u priopćenju.

Bivša Jugoslavija i Italija su još 1968. godine u Jadranu podijelile epikontinentalni pojas (morsko dno i podmorje), te bi se tako gospodarski pojas uglavnom odnosio na korištenje ribljih resursa, znanstvena istraživanja i zaštitu morskog okoliša.
U priopćenju se ističe da je Hrvatska i dalje spremna sa zainteresiranim državama, a posebno Republikom Slovenijom, na ozbiljne razgovore i pregovore o širenju jurisdikcije, pri čemu će potpuno poštivati prava ostalih država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara