Šimonović: Recesija je kriva za porast nasilja među maloljetnicima

Šimonović: Recesija je kriva za porast nasilja među maloljetnicima

Tekst: P.V.
Foto: Milivoj Keber / Cropix

"MALOLJETNE delinkvente treba oštrije kažnjavati", priznao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Reakcija ministra stigla je tek nakon što je Ivo Josipović u bolnici posjetio brutalno pretučenog 14-godišnjaka iz Sesveta i zatražio od policije i sudstva da slučajeve nasilja među mladima počnu shvaćati puno ozbiljnije, a od Vlade da mijenja zakone ako je to potrebno.

Izrada novog Kaznenog zakona, rekao je Šimonović, već je u tijeku. Zakon bi trebao stupiti na snagu do kraja godine, ali još nije čvrsto definirano što će se mijenjati u odredbama koje se odnose na kaznena djela nasilja među maloljetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimonović se slaže s predsjednikovom preporukom, ali ipak ističe kako neće otvoriti "sezonu lova na maloljetnike" zbog baš svakog prekršaja ili kaznenog djela. "Zalažem se za strože kazne, ali samo ako se radi o najpogibeljnijim djelima, ako je broj tih djela u porastu i ako stručnjaci vjeruju da će oštrije kazne smanjiti vjerojatnost počinjenja takvih djela", diplomatski je objasnio ministar pravosuđa.

Istaknuo je također da maloljetničko nasilje prije svega treba sprečavati prevencijom kaznenih djela. "U prevenciji ima dosta prostora za napredak. Potreban je sustavan rad s roditeljima, kao i s odgojnim i obrazovnim institucijama, kako bi se poremećaji u ponašanju na vrijeme uklonili", rekao je Šimonović te zaključio kako uzročnike sve češćih tučnjava među mladima treba tražiti i u krizi i recesiji, koje uvijek prati porast nasilja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara