Simoviću u Beogradu potvrđena osmogodišnja kazna zatvora zbog otmice Miroslava Miškovića

Tekst: I.Kri. / Z.J.
Foto: MUP

PREDSJEDNICA Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je danas da je iz diplomatskih izvora dobila dokument čiju autentičnost je potvrdila policija, u kojem se navodi da su ubojice novinara Slavka Ćuruvije "zemunci" Mile Luković i Miloš Simović.

U dokumentu je iskaz Nenada Ilića, koji je osuđen za sudjelovanje u atentatu na predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Zanimljivo je da nitko u sedam godina, od kada to svjedočenje postoji, nije istražio navode iz toga dokumenta, pišu srpski mediji. 

Ćuruvija je bio žestoki kritičar Miloševića

Srpski novinari traže da Skupština Srbije osnuje povjerenstvo koje bi istražilo ovo ubojstvo, koje nazivaju "jednim od najvažnijih političkih ubojstava". "Moramo znati je li dokument sedam godina skrivan iz zle namjere pojedinaca ili zbog nečijeg nemara", rekla je Smailović.

Ćuruvija je bio vlasnik listova Dnevni telegraf i Europljanin, a ubijen je na Uskrs, 11. travnja 1999. godine, tijekom NATO-ovog bombardiranja Srbije. Njegovi prijatelji i kolege vjeruju kako je njegovo ubojstvo imalo političku pozadinu zbog oštrih riječi i kritičkih stavova koje je iznosio o režimu Slobodana Miloševića.

Pripadnicima Zemunskog klana potvrđene kazne

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom su sedmorica pripadnika Zemunskog klana osuđena zbog otmice Miroslava Miškovića. Prema presudi, osuđeni moraju oštećenima isplatiti odštetu u visini od 270 milijuna dinara, prenosi B92.

Današnjom odlukom je potvrđena osmogodišnja kazna zatvora za Miloša Simovića i njegova brata Aleksandra Simovića, dok je Vladimir Milisavljević osuđen na sedam godina za otmicu Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tijekom 2001. godine.

Zbog poticanja na otmicu Dragoslava Vukovića, na tri je godine zatvora osuđen Nenad Opačić.  Zbog iznude 14.000 njemačkih maraka od Saše Pešića, Milan Jurišić osuđen je na dvije godine zatvora, a Nikola Bajić i Dušan Krsmanović na godinu i šest mjeseci, odnosno godinu i tri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara