Simpozij Budućnost komunikacija: Pronađi svoju prirodnu brzinu

NA VIP simpoziju Budućnost komunikacija opet pomaknute granice menadžerskog razmišljanja, u sklopu Vipovog ulaganja u društvo znanja Prirodna brzina u vremenu poplave informacijama? Kako pronaći pravo mjesto za optimalne rezultate u modernom, ubrzanom svijetu? Koliko stvari možemo zapravo obaviti istodobno?

Švicarski balonist, psihijatar, istraživač i autor bestsellera "Put oko svijeta u 20 dana", Bertrand Piccard i ugledni istraživač mozga prof. dr. Ernst Pöppel, pokušali su odgovoriti na ta pitanja na predavanju Pronađi svoju prirodnu brzinu.

Predavanje je održano sinoć na Vip simpoziju Budućnost komunikacija. -

Marie-Helene Magenschab, predsjednica Uprave Vipneta kazala je kako odluka o uspjehu ili neuspjehu danas često puta samo u glavi te kako samo onaj koji je spreman donijeti odluku o uspjehu može sudjelovati u žestokom tržišnom natjecanju.

"Vip želi doprinijeti društvu i vrijednostima, a ne prouzročiti nezadovoljstvo. Kako to pomiriti? Postalo mi je jasno s teorijom gospodina Piccarda, kojeg smo pozvali da podijeli s nama svoja razmišljanja. Za mene je u prvom redu jedna misao značajna: Budite balonist u vašem poslovanju. Važno je ne izgubiti kontrolu, aktivno upravljati događajima umjesto da im se prepustite"- Magenschab.

Proteklih godina na simpoziju Budućnost komunikacija svoje su stavove hrvatskim gospodarstvenicima prenosile različite osobe iz politike i gospodarstva. Dio je to Vipovog ulaganja u društvo znanja koje provodi kao društveno odgovorna tvrtka.

Piccard dolazi iz potpuno drugačijeg profesionalnog okruženja - on je pustolov, bavi se istraživačkim putovanjima i psihijatar je. Savršeno upotrebljava modernu tehnologiju u svoju korist. 

"Cijeli život jedne osobe je poput vožnje u balonu. Samo oni koji su spremni osloboditi se kontrole i suočiti se s nepoznatim mogu postići nešto novo. Prirodna brzina nije uvijek ritam koji želimo pratiti, već ritam koji nas vodi do uspjeha" - rekao je balonist i psihijatar Bertrand Piccard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piccardov let oko svijeta u balonu bez stanke posljednja je velika pustolovina 20. stoljeća, u ožujku 1999. godine. Njegova teorija izazvala je diskusiju s Ernstom Pöppelom, direktorom Instituta za medicinsku psihologiju u Münchenu i istraživačem mozga, koji dovodi u pitanje sve veću brzinu poslovnog života i iznad svega fenomen multitaskinga.

Tajna leži u potpunom koncentriranju na jednu stvar jer multitasking dovodi do fragmentiranog razmišljanja. Više prirodne brzine, manje multitaskinga -zaključci su E. Pöppela.

Pöppelove stavove potkrepljuju i podaci GfK Centra za istraživanje tržišta koji je proveo istraživanje za Vipnet među 100 menadžera iz različitih djelatnosti u Hrvatskoj.

Nove komunikacijske tehnologije pretpostavka su za učinkovito obavljanje poslova za 94% ispitanika koji najčešće koriste računala i mobilne telefone, čime ostvaruju veću radnu učinkovitost od 26 do 50 posto. Mobilni pristup Internetu putem prijenosnog računala, mobilnih telefona i WLANA koristi trećina ispitanika.

U prosjeku ocjenjuju kako, prema desetosatnom radnom danu, pomoću mobilnih telefona i računala dnevno uštede od 60 do 300 minuta za dodatne aktivnosti. Pretraživanje informacija, razmjena podataka i priprema prezentacija najčešće se spominju kao aktivnosti u kojima se ostvaruju najveće uštede.

Da nove komunikacijske tehnologije čine multitasking jednostavnijim misli 9 od 10 ispitanika. Njih 7 od 10 misli da je važna prednost zaposlenika njihova sposobnost da istovremeno obavljaju više zadataka.

Za više od polovice ispitanika multitasking pozitivno utječe na brzinu, učinkovitost i kreativnost, dok 6 od 10 ispitanika misli da multitasking negativno utječe na koncentraciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara