simpozij u povodu 100. obljetnice djelovanja obnovljene družbe isusove u zagrebu i bazilike srca isusova

Simpozij u povodu 100. obljetnice djelovanja obnovljene Družbe Isusove i svetišta bazilike Srca Isusova u Zagrebu, održan je danas u dvorani Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici.

Red Družbu Isusovu osnovao je godine 1534. u Parizu Ignacije Lajolski, a potvrdio ga je godine 1540. papa Pavao III. Nakon razvoja i širenja diljem svijeta red je dokinut 1773., i to se razdoblje naziva Starom Družbom Isusovom, a ponovno ju je godine 1814. službeno obnovio papa Pio VII.

Stara Družba Isusova u Zagrebu je djelovala od godine 1606. do 1773.

Naime, Isusovci su godine 1606. prvi put došli u Zagreb, 1607. osnovali su Isusovačku gimnaziju na Gornjem gradu, a godine 1669. studij filozofije u Zagrebu podižu na razinu Sveučilišta tako da se s pravom smatraju osnivačima Zagrebačkog sveučilišta.

Crkva sv. Katarine, koju su, pak, isusovci izgradili ubrzo nakon dolaska u Zagreb, jedan je od najvrjednijih interijera barokne umjetnosti u Hrvatskoj.

Nakon što je, 1814. papa Pio VII. ponovno uspostavio ukinuti red Družbe Isusove, zagrebački nadbiskup Juraj Haulik 1845. dovodi u Zagreb prvog isusovca obnovljene Družbe Isusove, oca Fridrika Krupskog.

Godine 1855. nadbiskup Haulik svečano je uveo u zagrebačku katedralu isusovce - oca Antuna Ayalu i oca Vinka Bazileja. Tako su počele misije u katedrali s propovijedima na hrvatskom jeziku, podsjetio je sadašnji provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Ivan Macan.

Nadbiskup Haulik 1860. utemeljio je i zakladu za dolazak isusovaca u Zagreb i položio glavnicu od 60 tisuća forinti u kaptolsku riznicu. Nadbiskup Juraj Posilović dodao je još toliko i 1902., uz potporu Hrvatskog sabora, ostvario dolazak isusovaca u Zagreb.

Godine 1898. kupljeno je pak u Palmotićevoj ulici u Zagrebu gradilište za crkvu i samostan isusovaca, a 15. prosinca 1902. svečano je blagoslovljena crkva Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, koja je ubrzo postala Nacionalnim svetištem Srca Isusova.

Uz baziliku djelovao je i ´Obiteljski centar´, a danas se tu okuplja Hrvatsko katoličko liječničko društvo, nekoliko molitvenih skupina te više zajednica kršćanskog života.

Godine 1977. osnovana je župa Srca Isusova te je bazilika postala i župna crkva, koju za svetkovine prvih petaka u mjesecu i svetkovinu Srca Isusova pohode vjernici iz Zagreba i svih krajeva Hrvatske.

Simpozij u povodu 100. obljetnice djelovanja obnovljene Družbe Isusove i svetišta bazilike Srca Isusova u Zagrebu danas je uime zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića pozdravio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić. On je, među ostalim, podsjetio na doprinos isusovaca u vjerskom, kulturnom, znanstvenom i umjetničkom djelovanju u Zagrebu.

Na simpoziju su, među ostalim, najavljena i predavanja Vladimira Horvata ´Od stare do nove Družbe ...´, Agneze Szabo ´Od Haulikove zaklade do Posilovićeva ostvarenja´, Mije Nikića ´Pastoralno djelovanje u bazilici´, Antuna Cveka ´Karitativno djelovanje isusovaca u Zagrebu´, te Franje Pšeničnjaka ´Izdavačka djelatnost isusovaca u Zagrebu´.

Za 19 sati najavljena je koncelebrirana misa zahvalnica koju će predvoditi kanonik zagrebačke nadbiskupije mons. Stjepan Kožul, a za 20 sati premijera filma ´Bazilika Srca Isusova´, u produkciji HRT-a i u režiji Ninoslava Lovčevića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara