Sinčić o Berošu: Nakon Kujundžića opet Kujundžić

Sinčić o Berošu: Nakon Kujundžića opet Kujundžić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

PREDSJEDNIK Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić rekao je u petak o imenovanju novog ministra zdravstva Vilija Beroša da "nakon Kujundžića dolazi Kujundžić" jer smatra da je kao njegov pomoćnik znao sve o "nefunkcionalnosti sustava, demontaži HZZO-a, listi čekanja i incidentima".

"Sada bi takva osoba kao nešto trebala promijeniti. Mi u to jednostavno ne vjerujemo, zdravstvena politika je zapravo demontaža zdravstvenog sustava i nažalost će se nastaviti", izjavio je Sinčić novinarima u saboru. 

Dodao je kako bi želio pitati ministra Beroša što misli o smjeni ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, podupire li je i što misli o koaliciji zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koja ga, kako je rekao, protupravno pravnim nasiljem želi smijeniti.

Prijava protiv Bandića

Sinčić je najavio podizanje kaznene prijave protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika uprave CIOS-a Petra Pripuza zbog kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom i protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine.

Pritom je citirao članak zakona u kojem stoji da "tko protivno propisima odbacuje, odlaže, sakuplja, skladišti, obrađuje, uvozi, izvozi, prevozi otpad, s njime gospodari ili postupa na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja, vode ili mora, ugroziti na širem području životinje, bilje ili ugroziti zdravlje i živote ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Požar na Jakuševcu

Podsjetio je da su nakon požara na Jakuševcu upozorili kako se sumnja da se nije postupalo u skladu s direktivama Europske unije koje su propisale zaštitu zraka i ugrađene su u hrvatske zakone o zaštiti zraka.

"Sada smo prilično sigurni u to i zato podnosimo kaznenu prijavu", poručio je Sinčić. Ustvrdio je da je neadekvatno skladištenje otpada i da nema uređaja kojima bi se adekvatno mjerilo zagađenje zraka kako je propisala Direktiva, a ni sustav upozorenja nije primjeren pa je zakazao i građani nisu bili informirani.

"To je peti požar u posljednjih nekoliko godina i najgore je da je stanje nepromijenjeno i ništa se u organizaciji i infrastrukturi nije promijenilo i možemo očekivati buduće požare i zagađenje zraka", upozorio je Sinčić.

Dodao je da upravo zato podižu kaznene prijave te očekuju da će Državno odvjetništvo postupiti po zakonu i direktivama kojima je uređeno pitanje zaštite zraka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara