Sinčić: Presude Sanaderu su skandalozne, Pernar: Krivi su Huanito i pas Medo

Sinčić: Presude Sanaderu su skandalozne, Pernar: Krivi su Huanito i pas Medo
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić je dvije nepravomoćne presude bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a ocijenio skandaloznima, slabima i mizernima, da se njima šalje poruka kako se kriminal isplati, a izrečenom kaznom poručuje da je HDZ stranka "koja okuplja ratne profitere, veleizdajnike i štetočine svih vrsta".

Sinčić i saborski zastupnik te stranke Ivan Pernar komentirali su u ponedjeljak u stranačkoj središnjici dvije nepravomoćne presude izrečene Sanaderu - u prvoj je nepravomoćno osuđen na 2,5 godina zatvora zbog ratnog profiterstva, dok je u drugoj oslobođen u slučaju HEP-Dioki.

Sinčić: Očekujem maksimalne kazne i jasnu poruku da se kreće u obračun s organiziranim kriminalom

Sinčić se nada da će, nakon žalbi, u tom slučaju na višoj sudskoj instanci biti izrečene maksimalne kazne Sanaderu i Robertu Ježiću, te smatra kako suci trebaju poslati jasnu poruku da se "kreće u obračun s kriminalom, osobito s onim najgorim - organiziranim kriminalom, i da se takve stvari više neće tolerirati i da to zlo treba sasjeći u korijenu".

Jer, istaknuo je, riječ je o bivšem premijeru, osobi koja je bila dio izvršne vlasti, predstavljala nas u inozemstvu, osobi koja je bila izrazito utjecajna i dugi niz godina utjecala na društvene institucije. Za Sanadera je rekao da je zadnjih desetak godina "postao simbol i korijen političke korupcije u Hrvatskoj, te indikator kako ta korupcija može metastazirati, pa smo tako imali afere Ina-MOL, pa Hypo, Planinska, Fimi media, Dioki-HEP i tko zna što je sve Sanader radio, a da se za to nije podignula optužnica što će, doduše, vrijeme možda tek pokazati".

Ocijenio je kako je upravo za Sanaderovo vrijeme najviše bujao nepotizam i klijentelizam, bez stranačke iskaznice HDZ-a ništa se nije moglo, "kao što se ne može ni danas", Sanader je bio jedan od prvih koji je započinjao 'trule' koalicije, odgovoran je za mnogo toga danas u Hrvatskoj - od gospodarskoga, društvenog stanja i mnogih drugih segmenata.

Sinčić nije htio komentirati oslobađajuću presudu u slučaju Dioki-HEP. Smatra kako hrvatsko pravosuđe, nažalost, još nije u stanju ni jednoga od krupnih kriminalaca iz gospodarstva ili politike osuditi, odnosno stati mu na kraj, te da presudama ne može biti zadovoljan nijedan hrvatski građanin.

Pernar: Apsurd je da je Huanito, ni kriv niti dužan, dobio dvije godine zatvora

Pernar je pak istaknuo kako je jedan od apsurda ove presude i to da je Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze kojemu je zbog uzgoja i posjedovanja marihuane za liječenje izrečena kazna od dvije godine bezuvjetnog zatvora, a sin umirovljenoga general (David Kruljac, sin umirovljenoga generala Mladena Kruljca), kažnjen je za posjedovanje nekoliko kilograma droge sa 730 sati dobrotvornog rada i 200.000 kuna)

"Znači Huanito i pas Medo su krivi, generalov sin dobio je rad za opće dobro, a premijer koji je bio na tako visokoj poziciji i toliko novca uzeo, samo dvije i pol godine zatvora", izjavio je Pernar.

Na novinarsko pitanje "kakva je dijagnoza hrvatskoga pravosuđa i koja je terapija", Sinčić je odgovorio da bi, da je liječnik, rekao da je "riječ o teškom slučaju metastaze u svom mogućim tkivima i organima u hrvatskom tijelu, a terapija je promjena određenih zakona, više novca za hrvatsko pravosuđe, promjena procedura, novi ljudi i novi kadar, "jer ne možete s jednim Bajićem očekivati da će se raditi kvalitetno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara