Sindikalci Vladi: Ako ste mogli Crkvi sve uplatiti, onda poštujte i potpisani kolektivni ugovor

PREMIJER Ivo Sanader s predstavnicima Vlade bezuspješno je danas pokušavao uvjeriti čelnike sindikalnih središnjica da odustanu od 6-postotnog rasta plaća u ovoj godini, predviđenog kolektivnim ugovorom. Naime, Ivan Šuker iz ministarstva financija iznio je nedavno podatak kako u proračunu manjka oko 10,4 milijarde kuna, a koji bi se mogao pokriti zamrzavanjem plaća zaposlenima u državnim i javnim službama, no sindikalci ne odustaju od potpisanog kolektivnog sporazuma.

Političkom odlukom raskida se kolektivni ugovor?

Budući da su iz ministarstva financija već prije odustali od ideje da se proračunski prihodi povećaju većim porezima, jedini izlaz vidi se u zamrzavanju plaća, koje bi, procjenjuju u Vladi, donijele uštedu od oko 1,8 milijardi kuna. Također danas se moglo čuti da u slučaju da se dogovor između Vlade i sindikalaca ipak ne postigne, Vlada bi mogla donijeti političku odluku o jednostranom raskidu kolektivnog ugovora. U tom slučaju obveza isplate uvećanih plaća odnosila bi se na još tri mjeseca, no za sada nema službene potvrde za takvu mogućnost.

Nakon sastanka s premijerom Sanaderom, sindikalci su imali sastanak i s predsjednikom Stjepanom Mesićem o gospodarskoj krizi koja je zahvatila Hrvatsku. Ondje su sindikati oštro kritizirali Vladu napominjući kako su nezadovoljni predloženim antirecesijskim mjerama Vlade koje bi u najgorem scenariju obuhvatile i smanjenje plaća u javnom sektoru.

Poštuju obveze prema Crkvi, a djelatnike bi zakinuli

Štoviše, među sindikalcima se danas moglo čuti kako je Vlada poštovala obveze prema Crkvi te joj isplatila oko 380 milijuna kuna te bi tako trebala poštovati i ugovore sa sindikatima javnih i državnih službi. Također sindikalci su podsjetili kako bi nepopularne mjere rezanja plaće vladajuća partija mogla platiti i porazom na izborima.

M.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara