ZABRANA RADA NEDJELJOM

Sindikalist Novosel: Tko otvori trgovinu ove nedjelje mogao bi biti sankcioniran

Sindikalist Novosel: Tko otvori trgovinu ove nedjelje mogao bi biti sankcioniran
Screenshot: HRT

U EMISIJI U Mreži prvog na Hrvatskom radiju gostovali su Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera, sindikalist Mladen Novosel iz SSSH-a te Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Savić je na početku naglasio kako su sve vladine mjere donesene za očuvanje radnih mjesta.

O radu trgovina nedjeljom

"Ova epidemiološka mjera je bila za jednokratnu upotrebu i ja se ne bih osvrtao na nju. No, moram reći da od prosinca postoji kontinuitet razgovora, gdje smo na razini sindikata, i mi i Hrvatska udruga poslodavaca, naravno svatko posebno, razgovarali s Ministarstvom gospodarstva o pokušaju reguliranja rada u trgovinama nedjeljom i blagdanima.

Sindikat nikad nije imao stav da se ne radi niti jedna nedjelja u godini. To nije prije svega ekonomsko pitanje. Radi se o stavu gotovo 90 posto članica sindikata trgovine, radnica, koje su kazale da nedjelja njima treba kao dan u godini kad ne rade škole, vrtići, tradicija je u Hrvatskoj da se nedjelje provede u obitelji.

U većini zemalja je ograničen rad nedjeljom i nema niti jedan razlog da vlada ne pusti sada u javnu raspravu Zakon o radu nedjeljom. Sad je idealno vrijeme i bilo bi dobro da se o tome raspravlja sada, čak i na razini predizborne rasprave", komentirao je Novosel.

Hoće li trgovački centri raditi već ove nedjelje?

Novosel misli da ne mogu, dok Oreščanin misli da to ovisi o dogovoru poslodavaca sa zaposlenicima.

"Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama", poručio je Novosel.

"Neki će početi raditi. Sve ovisi o tome kako se poslodavci dogovore sa svojim zaposlenicima", smatra Oreščanin.

"Udruga UGP ima svoj program koji ima 4 postulata. Prvo je više rada i tražimo da država na svaki mogući način omogući da se što više radi i što više privređuje... Ako netko želi raditi nedjeljom, neka radi, ako ne želi, neka ne radi...", komentirao je rad nedjeljom Oreščanin.

Na komentar voditeljice da to govori kao poslodavac, a što s radnicima, Oreščanin odgovara: "Radnik treba biti plaćen za svoj rad. Svaki radnik ima potpisan ugovor kojim je regulirano radno vrijeme, zakonski regulirano je sve."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara