Sindikalist: Štrajk bi mogao biti gotov ovaj tjedan

Sindikalist: Štrajk bi mogao biti gotov ovaj tjedan
Screenshot: N1

MAKROEKONOMIST Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin gostovao je u N1 studiju uživo. Smatra kako će do dogovora vlade i sindikata doći još ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

"Nakon 28 dana štrajka u školama, brojke postaju pomalo nevažne u cijeloj priči", smatra Kroflin.

"Ovo više nije štrajk za plaću, za koeficijent 6,11 posto, prerastao je to. Postao je, rekao bih, neka vrsta prkosa i otpora prema vladi koja ignorira velik broj ljudi u prosvjeti", rekao je.

Dan štrajka u školama prema procjenama, kaže Kroflin, košta 30 milijuna kuna.

"S obzirom na to da je odaziv na štrajk velik, to bi mogla biti neka realna brojka", istaknuo je i dodao kako ne vjeruje da vlada neće platiti dane u štrajku. 

"Mislim da se to neće dogoditi, da je to jedna vrsta taktičkog pritiska na sindikate da se obeshrabre, da se ljude demotivira, međutim očigledno se postiže kontraefekt."

Kaže da bi štrajk mogao završiti ovog tjedna

Kroflin smatra kako će najdugotrajniji štrajk u hrvatskim školama završiti još ovog ili početkom sljedećeg tjedna jer je to u interesu svih - primarno vlade, a potom i učenika, roditelja i sindikata.

"I jedna i druga strana će trebati popustiti i tu mislim da je ministrica u pravu", govori.

"Primarna intencija prosvjetnih sindikata je bila da se njihov koeficijent izjednači s koeficijentom asistenta u sustavu visokog obrazovanja i znanosti. Nekada su ti koeficijenti bili identični. Zadnja je ponuda vlade, koja je sindikatima bila neprihvatljiva, da se koeficijent poveća 2 posto i to od sredine godine.

Tu su tri stvari oprečne u odnosu na ono što sindikati traže. Sindikati traže povećanje koeficijenta, vlada daje dodatak. Sindikati traže 6,11 posto, vlada daje 2 posto. Sindikati to traže odmah, vlada to daje za osam mjeseci", objašnjava makroekonomist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara