Sindikati u Maksimiru: "Želimo premijeru da nauči hrvatski, a Vladi šaljemo ovo upozorenje"

Sindikati u Maksimiru: "Želimo premijeru da nauči hrvatski, a Vladi šaljemo ovo upozorenje"

Foto: Igor Kralj/Pixsell, FAH

MEĐUNARODNI praznik rada, 1. svibnja sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) obilježavaju prosvjedno, sindikalnom povorkom s porukom: "Ljude ispred profita!"

Tijek prosvjeda povodom Praznika rada pratite na Indexu:

13:45 Mladen Novosel, predsjednik SSSH, poručio je okupljenima s govornice:

" Želimo Vladi i premijeru Oreskoviću da nauči hrvatski, ili da mu netko prevede, koje su to reforme predložene EK. Dvije trećine sindikata je složno i ovdje je danas. Trebamo i pomoć populista koji danas kreću u drugom smjeru", poručio je.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, naglasio je da sve više ljudi glasuje cipelama napuštajući Hrvatsku:

"Neka bude svima jasno, i oporbi koja se ponašala jednako, dali smo vam danas upozoravajuću poruku. Mi smo gladni ne samo graha i roštilja, nego socijalne pravde i Hrvatske za koju su ginuli ljudi", kazao je Sever u Maksimiru.

13:05 Gradonačelnik Milan Badnić dijelio je porcije graha, njih čak 60.000.

12:05 Istovremeno, priprema se i prvosvibanjski prosvjedni marš pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor". Prosvjedna kolona trebala bi uskoro krenuti ispred Radničkog doma, a u prosvjedu će sudjelovati sindikati Tehnos - Strukovni sindikat radnika Hep-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske i drugi.

12:00 Unatoč kiši, okupilo se oko 2000 ljudi. S pozornice se čuju poruke: "Nećemo takvu Vladu" i "Rušit ćemo ih na izborima".

11:45 Sindikalna povorka stigla je na Maksimir. U njoj se nalazi između 700 i 800 prosvjednika.

10:40 Zviždeći i lupajući po metalnim bačvama, povorka nekoliko stotina prosvjednika, članova Sindikata i sindikalnih čelnika, krenula je ispred Radničkog doma prema parku Maksimir, gdje će se održati središnja svečanost obilježavanja Praznika rada.

 


Među transparentima koje nose su poruke: "S faxa na burzu - s posla na groblje", "Mirovina, što je to?", "Radnik nije uhljeb!", "Tko je jamio jamit će opet", "Gdje ćemo raditi kad prodate naša radna mjesta?".

Prosvjednici su također nosili zavežljaje na štapu simbolizirajući siromaštvo hrvatskih radnika, te hrvatske zastave i sindikalna obilježja,.

 Dolazak u Maksimir se očekuje oko 11,30 sati. Predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik NHS-a Krešimir Sever obratit će se okupljenima s velike pozornice.

Na ulazu u park Maksimir sekcija mladih SSSH će postaviti izložbu prvosvibanjskih plakata i sindikalnih promotivnih materijala te veliku školsku ploču na kojoj će prolaznici moći ispisivati poruke o (ne)zadovoljstvu svojim radnim mjestom.

>> Jeste li i vi na Maksimiru? Šaljite nam svoje fotke i snimke na desk@index.hr.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara