Sindikalne središnjice napokon idu na prosvjed! Ali u Mađarsku!

Sindikalne središnjice napokon idu na prosvjed! Ali u Mađarsku!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

DVIJE velike sindikalne središnjice, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, u subotu u pet sati ujutro organizirano vode svoje članove na prosvjed. Ali u Mađarsku! Iz Zagreba će prema Budimpešti ranom zorom krenuti četiri autobusa, potvrdio je za Index predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

"SSSH i NHS idu u Budimpeštu kao dio europskog sindikalnog pokreta, jer smo oboje članovi Europske konfederacije sindikata koji organizira prosvjed", kaže Sever i objašnjava kako europska sindikalna zajednica svaki put kad su radnička prava u Europi ugrožena organizira prosvjed u glavnom gradu države koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

"Ne idemo na izlet"

"S obzirom da je to sada Budimpešta, u kojoj se ujedno održava i jedan europski skup, Europska konfederacija sindikata odlučila je organizirati prosvjed zajedno s nekoliko mađarskih sindikalnih središnjica. Sudjelovanje u tom prosvjedu praktički je obveza svih središnjica koje su dio Europske konfederacije sindikata", kaže Sever. Moto pod kojim će i hrvatski sindikalisti prosvjedovati u Mađarskoj je "Ne rigidnoj štednji".

Ideja je to koju su hrvatski sindikalisti vrlo lako usvojili pa stoga ne čudi što im nije problem financirati masovni izlet u Mađarsku. Odakle sredstva koja su potrebna za put i koliko će sve to koštati, od Severa nismo uspjeli doznati. "Pa ne znam, koliko može koštati najam dva autobusa i sendviči i voda za ljude... Nemamo mi tamo nikakve planirane ručkove niti tulume. Idemo u subotu ujutro, vraćamo se u subotu navečer. Ne idemo u izlet, u shopping niti u turistički obilazak. Idemo odraditi ono što smo dogovorili sa svojim sindikalnim kolegama", kaže Sever.

Severu, a prosvjedi u Zagrebu? "To je nategnuta teza"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsurd je toliko očit da ga uopće ne treba isticati. Sever i njegov kolega na čelu SSSH Mladen Novosel već gotovo dva mjeseca ignoriraju  prosvjede koji im se događaju pred nosom, u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima. Više puta su im prosvjednici, okupljajući se u nezanemarivom broju pred Sindikalnim domom, upućivali poziv da im se pridruže na ulici, u borbi protiv trule vlasti. Odgovora nije bilo.

"To je teza koja je vrlo nategnuta", spremno odgovara Sever pa nastavlja: "Ovo je obveza koja proizlazi iz zajedništva s europskom sindikalnom braćom. Mi smo prosvjednike podržali u njihovim zahtjevima i njihovom pravu na prosvjede. Međutim, sindikati su interesne organizacije i imamo obvezu prema članovima koji nas praktički i biraju. Dok je god ova Vlada na vlasti, mi imamo obvezu izvući što je više moguće za one koji su nas birali, a tek onda za sve ostale".

Stanić: Sindikatima je mjesto uz svoj narod

Sever ističe kako se sindikati za svoje zahtjeve bore u pregovorima s Vladom, a ne na ulici. Na ulici će se, međutim, boriti za prava radnika u Mađarskoj i EU. "Nekada je Zagreb morao čekati stav Beograda da bi stvarao zakone. Danas se isto tako čeka stav Bruxellesa. Sve što se događa u Europi danas-sutra će utjecati i na Hrvatsku. Mi ne možemo utjecati na sve što se događa, ali baš zbog toga europski sindikati preventivno organiziraju ovaj prosvjed, kako se opet ne bi donosile neke odluke koje će biti usmjerene prema centrima moći", zaključuje Sever.

Mijat Stanić, jedan od rijetkih sindikalnih vođa koji redovito sudjeluje u zagrebačkim prosvjedima, ipak nije propustio istaknuti da je sindikatima prije svega mjesto uz svoj narod. "U tim prosvjedima u Mađarskoj treba sudjelovati, jer ako se u EU događa nešto loše, to će se sutra preseliti i kod nas. Ali mislim da je sindikatima prije svega mjesto na ulici, uz svoj narod, u Hrvatskoj. Pa makar deklarativno", kaže Stanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara