Sindikalni predstavnici razgovarali s Račanom o položaju sindikata

ČELNICI sindikalnih središnjica razgovarali su danas s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom o položaju sindikata po novom Zakonu o radu (ZOR).

Socijalni partneri razgovarali su o nepreciznostima u tekstu prijedloga ZOR-a u odredbama koje se odnose na prava sindikata.

"Uklonili smo mogućnosti različita tumačenja odredaba o pravima sindikata, tako da će one biti sasvim usklađene sa smjernicama Europske unije", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić nakon sastanka.

Socijalni partneri najavili su da će se u utorak, 27. svibnja, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljati o konačnom prijedlogu izmjena ZOR-a, nakon čega će izmjene toga zakona biti dostavljene Vladi, a zatim i u drugo saborsko čitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici sindikalnih središnjica u četvrtak bi, 29. svibnja, trebali odlučiti o sindikalnom referendumu o izmjenama ZOR-a, koji bi bio održan u prvoj polovici lipnja.

Novi zakon trebao bi biti prihvaćen do 1. srpnja, a Ministarstvo rada i socijalne skrbi predložit će Vladi da se smanjene otpremnine i skraćeni otkazni rokovi primjenjuju od 1. siječnja iduće godine.

Ministar Davorko Vidović najavio je da će Ministarstvo u ponedjeljak prirediti seminar za medije na kojem će biti predstavljene nove izmjene ZOR-a u odnosu na prvotni Vladin prijedlog. Dodao je da je riješeno na desetke vrlo važnih pitanja, a neusklađenih je ostalo tek nekoliko.

Jurić pak smatra da se ne može govoriti o tome da je to što je postignuto - idila.

"Ne znači da su otvorene fronte, ali je ostalo dosta pitanja za usklađivanje, posebice s područja kompenzacija i pratećih zakona, poput kaznenog i stečajnog zakona i zakona o radničkim potraživanjima", rekao je Jurić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara