"Sindikalni zahtjev za kresanje dužnosničkih mirovina je demagogija"

ANA KNEŽEVIĆ, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) je u večerašnjoj emisiji Otvoreno obrazložila svoju pred-referendumsku inicijativu o stavljanju saborskih zastupnika u mirovinski sustav.

SSSH se nada da će prikupiti dovoljno potpisa kako bi se ZV. povlaštene mirovine izjednačile s normalnima.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, koji je sličan zakon predlagao 2005. godine, izjavio kako sve države imaju mirovinske privilegije za određene dužnosnike, ali da je malo njih u tome išlo tako daleko kao Hrvatska.

Silvano Hrelja je u ime Hrvatske stranke umirovljenika rekao kako bi se svačije mirovine, pa i mirovine saborskih zastupnika trebale prije svega temeljiti na uplaćenim doprinosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emil Tomljanović iz HDZ-a je rekao da bi referendum predstavljao rasipanje političke energije, odnosno kako se problem povlaštenih saborskih mirovina mogao drukčije riješiti, odnosno da za njihovo postojanje postoji opravdanje.

Gordan Maras iz SDP-a je, pak, optužio HDZ-ovu vladu da devet mjeseci nakon izjava da će reformirati sustav ništa nije učinio.

Novinarka Večernjeg lista Anita Malenica je, pak, SSSH-ovu inicijativu nazvala "demagogijom", s obzirom da je zadatak sindikata da se bori za poboljšanje života običnih umirovljenika "kojima neće biti nimalo bolje ako saborski zastupnici budu dobili dva puta manju dužnosničku mirovinu".

R.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara