Sindikat: Carinici i dalje bez sustava napredovanja i nagrađivanja

PREDSJEDNIK Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) Željko Popović izjavio je danas da carinska služba i dalje nema propisima regulirano napredovanje u službi i sustav nagrađivanja, ustvrdivši da Vlada to nije spremna učiniti ni nakon prihvaćanja u srpnju Deklaracije Svjetske carinske organizacije koja ju na to obvezuje.

Riječ je o "Vladinoj obmani jer je Deklaraciju prihvatila samo deklarativno radi dodvoravanja Vijeću Europe, bez namjere da ju dosljedno provede", rekao je Popović na konferenciji za novinare.

Deklaracijom se, izvijestio je, države koje ju prihvate obvezuju da u svoje zakonodavstvo uvrste 12 točaka kojima se regulira napredovanje u carinskoj službi, nagrađivanje i obrazovanje carinika, kodeks ponašanja te sustav plaća carinskih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrdnjom u odluci o prihvaćanju Deklaracije da ona ne iziskuje izmjene i dopune nacionalnog zakonodavstva Vlada je, smatra Popović, pokušala prevariti Vijeće Europe i Svjetsku carinsku organizaciju te Sindikat koji će o tome izvijestiti sve nadležne institucije.

Predsjednik Carinskog sindikata upozorio je i na nelogičnosti u primjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim se daju veća prava novim zaposlenicima u odnosu na postojeće radnike.

Novi zaposlenici, kaže Popović, ne moraju polagati stručni ispit i zapošljavaju se nezakonito, često i na rukovodeća mjesta kao "nepotistički ili politički podobnici". Istodobno, rekao je, postojeći zaposlenici, iako imaju sve potrebne kvalifikacije, ne mogu napredovati.

Carinski sindikat Hrvatske najavio je da je stoga spreman na organiziranje sindikalnih akcija kako bi se prekinula takva praksa, osiguralo pravedno napredovanje i jednaka dostupnost radnog mjesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara