Sindikat Đ. Đakovića najavjljuje izjašanjavanje o akcijama zbog upitnosti isplate plaće

ZBOG milijunskih dugovanja Hrvatskih željeznica u tvornici Specijalnih vozila Đure Đakovića iz Slavonskog Broda upitna je isplata plaća za ožujak izjavio je danas glavni sindikalni povjerenik Antun Štivić koji je najavio da će sutra provesti izjašnjavanje članstva o mogućim sindikalnim akcijama koje osim štrajka uključuju i blokadu pruge Zagreb Vinkovci.

Ako ne bude drugog rješenja ići ćemo i na Markov trg i tamo ostati dok Vlada ne odluči platiti svoje obveze prema Specijalnim vozilima, kaže Štivić.

Prema Kolektivnom ugovoru u Specijalnim vozilima danas istječe zadnji rok za isplatu plaće za ožujak, a u sindikatu tvrde kako su na dugovanja HŽ-a, koja bi mogla prouzročiti probleme, na vrijeme upozoravali i mjerodavne u državi te posebno Upravu Đakovića za koju tvrde da je pokazala poslovnu nesposobnost da osigura sredstva i potraživanja se gomilaju još od prosinca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Upravi Đakovića najavu sindikalnih akcija smatraju nepotrebnom. Predsjednik Uprave Holdinga, "Đuro Đaković" Dragan Marčinko, dodaje kako su od ministra financija dobili obavijest kako će problem financiranja projekta obnove i izgrdnje teretnog parka za poterbe HŽ-a biti riješen za osam do deset dana.

Naše su spoznaje i kako će se projekt teretnih vagona, što je za Đakovića najvažnije, nastaviti dalje, tako da ukupna realizacija u Specijalnim vozilima ne bi smjela doći u pitanje, kaže Marčinko.

Trenutačno je u pogonima Đakovićevih Specijalnih vozila, koja zapošljavaju 500 radnika, u tijeku realizacija dva potpisana ugovora s HŽ-omm ba izradi ili obnovi 420 teretnih vagona vrijednih 272 milijuna kuna. Dugovanja za već obavljen posao, povećana su na više od pedeset milijuna kuna, što je ozbiljno ugrožava podmirenje Đakovićevih obveza prema dobavljačima i isplatu ožujske plaće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara