Sindikat HEP-a najavljuje štrajk i iskapčanje potrošača

Sindikat HEP-a najavljuje štrajk i iskapčanje potrošača
NEZAVISNI strukovni sindikat operativnih radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) ´Tehnos´ najavio je za 4. ožujka štrajk u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, koji bi doveo do redukcije struje i iskapčanja potrošača, prvenstveno kućanstava.

Predsjednik Tehnosa Miljenko Prugovečki rekao je da štrajk nije najavljen da bi se tražilo povećanje plaća već isključivo zbog toga što cijena rada tj. odredbe o tipizaciji i vrednovanju radnih mjesta nisu uključeni u kolektivni ugovor, pa poslodavcu ostaje mogućnost samovoljnog utvrđivanja plaća.

Štrajk je najavljen i zbog odbijanja Uprave HEP-a da pregovara o plaći za rad u teškim i za zdravlje opasnim uvjetima, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ako do 4. ožujka Uprava HEP-a ne pokrene pregovore s Tehnosom članovi sindikata, koji većinom rade kao tehničko i operativno osoblje započet će toga dana u 6 sati ujutro štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U šest sati ujutro, kad se proizvodnja struje inače povećava zbog

uključivanja većeg broja potrošača, zbog štrajka će ostati na zatečenoj noćnoj razini. To znači da se, bez nadoknađivanja struje iz uvoza, neće moći zadovoljiti potrošnja, što će neminovno dovesti do redukcije i isključivanja potrošača.

´Isključivat ćemo potrošače prema listama prioriteta, odnosno, nastojati da bolnice, dječji vrtići i ostale socijalne ustanove, te industrija budu zadnji, a prva će na listi isključenja biti kućanstva´, kazao je Prugovečki.

Rekao je da neće doći do ´raspada sustava´ jer će elektrane stupiti u štrajk selektivno, jedna po jedna, a svaki dan štrajka njihov će se broj povećavati.

Čelnici sindikata ističu da za štrajk imaju potporu 96 posto svog članstva, te da će ga moći uspješno provesti iako je od oko 15 tisuća zaposlenih u HEP-u samo 1.700 članova Tehnosa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara