Sindikat i HND slobodne različito o međusobnim napadima senjanovića i ćelana

IZVRŠNI odbor Nezavisnog sindikata i ogranak Hrvatskog novinarskog društva Slobodne Dalmacije oglasili su se danas priopćenjima o međusobnim "napadima" novinara te kuće Ćiće Senjanovića i Joška Ćelana, nakon Ćelanova nastupa na lokalnoj televiziji i Senjanovićeva odgovora u kolumni.

Nezavisni sindikat u priopćenju, u kojemu između ostalog od Vlade, odnosno, Nadzornog odbora traži hitnu privatizaciju ili nastavak u srpnju započetih smjena odgovornih, od direktora i glavnog urednika zahtjeva da zaustave obračun novinara Đermana Ćiće Senjanovića s kolegom Joškom Ćelanom kojemu je (u kolumni "Teletina" podlistka "SD Magazin") poručio: "A tako bi mu se rado krvi napija...".

"Takav bezumni govor mržnje", navodi se u priopćenju, "odavno nije zabilježen u hrvatskom novinarstvu i nikakve političke kvalifikacije sa suprotne strane ne mogu opravdati ovaj krvožedni ispad".

Nezavisni sindikat upozorava i kako "muk novinarske organizacije u ovom i sličnim slučajevima više nije novost", i tvrdi kako bi da su uloge suprotne stvari zacijelo bile drugačije tretirane.

"No, to više govori o ljudima koji su na čelu strukovnih organizacija, konkretno i o predsjedniku ogranka HND-a u Slobodnoj Dalmaciji", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Ivan Ugrin.

Prozvani predsjednik ogranka HND-a u toj kući Saša Ljubičić u svom priopćenju, u svezi s, kako navodi, "tobožnjim namjernim nereagiranjem na kolumnu Đermana Ćiće Senjanovića", tvrdi kako "Joško Ćelan godinama na najgnusniji način blati ljude iz ove kuće". Ljubičić navodi primjer u kojemu Ćelan i njega osobno "krsti skojevcem - rockerom", iako je, prema njegovim riječima, Ćelan bio partijski sekretar u Slobodnoj.

Ćelan je, kaže Ljubičić, "gnusne stvari" o njemu i kolegama napisao i u svojoj knjizi "Trećejanuarska diktatura" zbog čega su protiv njega podigli i tužbe.

"Stoga mi ni u ludilu ne pada na pamet braniti krivca - Ćelana - od žrtve - Senjanovića", poručuje Ljubičić u priopćenju.

U emisiji prikazanoj 6. i 11. rujna na splitskoj TV Jadran Joško Ćelan je, odgovarajući na pitanja gledatelja, kritizirao Miljenka Smoju i Đermana Ćiću Senjanovića za koje je ustvrdio da su "potkraj 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bili više nego djelatni aktivisti zloglasne antibirokratske revolucije ratnog zločinca Slobodana Miloševića", te da Senjanović s takvom politikom pod krinkom dalmatinstva nastavlja i danas. U emisiji je oštrim riječima govorio i o stanju u Slobodnoj Dalmaciji nakon 2000., a također se usprotivio veličanju i podizanju spomenika Smoji, koji je, kako je rekao, u jednom intervjuu i sam priznao da je bio zaveden Miloševićem.

Nakon toga, Senjanović je u svojoj kolumni "Teletina" napisao: "Šetan uvečer po gradu, a mobitel mi zvoni ka lud. Javljaju mi da me na lokalnu televiziju žestoko napa jedan iz Slobodne. Da san četnik, da san orjunaš i svašta još. Kako su me, kad san se zapošljava u Slobodnu, zamolili da ne vodin polemike s ljudima iz kuće, to ću se ovi put suzdržat. A tako bi mu se rado krvi napija...".

U priopćenju, odaslanom prije nekoliko dana, Ćelan tvrdi kako Senjanović time "otvoreno obnaroduje da bi ga ubio (zaklao?) i onda bi mu se krvi napio!", nazvavši to "krvoločnim verbalnim ispadom koji je čak i za hrvatsku medijsku džunglu bez primjera". Ćelan poručuje kako kako bi se "da je netko od Hrvata napisao nešto slično odmah podigli Helsinški odbor i sve slične domaće i strane agenture i počeli vitlati omiljenom kovanicom govora mržnje."

Na to je Đermano Ćićo Senjanović u kratkom telefonskom razgovoru za Hinu kazao kako je "žalosno da ljudi zloupotrebljavaju metafore u političke svrhe."

(Hina) xdstr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara