Sindikat invalida nezadovoljan Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju

SINDIKAT invalida Hrvatske oštro je danas prosvjedovao jer, unatoč dogovoru sa sindikatima, u nedavno usvojenom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju stoji i odredba po kojoj se u prihode osoba s invaliditetom uračunavaju i naknade (olakšice), zbog čega će i socijalno najugroženije invalidne osobe morati plaćati zdravstvenu participaciju.

Predsjednica sindikata Ljubica Lukačić rekla je novinarima da je u usuglašenom zakonskom tekstu, koji je prošao Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) i prvo saborsko čitanje, stajalo da se u prihode ne uračunavaju naknade za bolovanje, rodiljni dopust, nezaposlenost, pomoć za uzdržavanje, doplatak za pripomoć u kući, pomoć u kući i podmirenje troškova stanovanja, doplatak za pomoć i njegu, za djecu, ortopedski doplatak, osobna invalidnina, opskrbnina i obiteljska invalidnina.

No, u tekstu koji je usvojio Hrvatski sabor izostavljena je riječ "ne", pa u zakonu, koji je prije nekoliko dana objavljen u Narodnim novinama, stoji da se spomenute naknade uračunavaju u prihod.

Lukačić tvrdi da će takva odredba teško pogoditi invalidne osobe, posebno one koje žive od tisuću i manje kuna mjesečno, budući da će morati plaćati participaciju za česte liječničke preglede i bolnička liječenja na koja su primorani ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Sindikat invalida jučer je poslao pismo premijeru Ivi Sanaderu tražeći hitne izmjene zakona te, kako se zakon počinje primijenjivati od 3. kolovoza, da se do usvajanja izmjena nađe rješenje za korisnike olakšica.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst ustvrdio je kako je osobama s invaliditetom učinjena velika nepravda, a sindikati su kao socijalni partneri u GSV-u kod izrade zakona prevareni.

Svjetska banka je nedavno Hrvatskoj preporučila da spomenute olakšice uračunava u prihode, podsjetio je Kunst, a razgovaralo se i o prijelaznom razdoblju za kojega bi se našlo rješenje kako pomoći invalidnim osobama.

Kunst će o tom problemu izvijestiti premijera i Vladu na sastanku zakazanom za 3. kolovoza, a utvrdi li se da su sindikati i invalidi namjerno prevareni, te ako se ne izmijeni zakon, to će ozbiljno narušiti odnose između socijalnih partnera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara