Sindikat Istre i Kvarnera: Odgoditi primjenu Zakona o trgovini

PRIMJENU Zakona o trgovini koja bi počela nakon Nove godine zbog nejasnoća u provedbi tog zakona kojim se zabranjuje rad trgovina nedjeljom odnosno dopušta samo nekima treba svakako odgoditi, stajalište je Sindikata Istre i Kvarnera koje je na današnjoj konferenciji za novinare iznio predsjednik Sindikata Bruno Bulić.

Bulić je izjavio kako je riječ o još jednom, po njemu, u Hrvatskom saboru brzopleto prihvaćenu zakonu koji nije riješio nijedan problem, nego je samo stvorio nove.

"Rad nedjeljom nije ni crkveno ni političko, nego sindikalno pitanje i tako ga treba rješavati", ocijenio je Bulić, dodavši da uopće nije jasno kako će se primjenjivati zakon.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On drži kako taj zakon odgovara jednoj interesnoj skupini, ali ne i društvu u cjelini. Po njegovim riječima u zemlji s velikom nezaposlenosti i neimaštinom takav je zakon farsa, pogotovo, dodao je, kad su kriteriji za one koji će moći raditi nedjeljom potpuno nejasni.

"Dvojbenost kriterija po kojima se nekim trgovinama dopušta rad nedjeljom otvara prostor korupciji i nepotizmu na lokalnim razinama", izjavio je Bruno Bulić. Dodao je kako ni vlasnici velikih trgovačkih lanaca koji nedjeljom ostvaruju 25 do 30 posto tjednog prometa ne odustaju i traže odgodu primjene Zakona jer su uvjereni, kazao je, "kako je novi Zakon o trgovini neustavan".

Sindikat Istre i Kvarnera stoga smatra da je rješenje koje zadovoljava i potrošače i trgovce u strogoj primjeni Zakona o radu i kolektivnim ugovorima kojima se rad nedjeljom mora više plaćati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara