Sindikat liječnika razgovarao s čelnicima HSS-a i HSLS-a

PREDSTAVNICI Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) razgovarali su danas s čelnicima HSS-a i HSLS-a koji su podržali dijalog Vlade i sindikata kako bi se što prije pronašlo zadovoljavajuće rješenje i završio štrajk liječnika.

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Luka Trconić istaknuo je važnost prevladavanja tenzija kako bi se postigao kompromis.

Dojam je da su plaće hrvatskih liječnika ispod minimuma razvijenih i tranzicijskih zemalja, ali se taj problem ne može riješiti preko noći, izjavio je Trconić nakon sastanka sa sindikalcima.

Sredstava za traženo povećanje plaća zasad nema, ali to ne znači da se ne može postupno doći do zadovoljavajućeg rješenja, dodao je.

Trconić je osudio svaki pokušaj bilo kakvog pritiska na liječnike u štrajku, jer to ne pridonosi međusobnom povjerenju.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić istaknuo je kao glavne zahtjeve otvaranje socijalnog dijaloga i potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Za sve ono što je specifično samo za liječničku struku tražimo potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora´, ustvrdio je Babić.

Tarifni dio, odnosno plaće, stvar je kompromisa, a kada se postigne dogovor s Vladom o tome ćemo izvijestiti javnost, rekao je Babić.

HSLS je podupro zahtjev HLS-a za ostvarivanjem osnovnih prava liječnika, izjavio je nakon sastanka predsjednik HSLS-a Dražen Budiša.

HSLS pozdravlja dogovor HLS-a s predstavnicima Vlade da se zaustave najavljene represivne mjere i neprimjerena politička retorika, te potiče HLS da izađe s kompromisnim prijedlogom u odnosu na početne zahtjeve, uvažavajući trenutne mogućnosti društva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara