Sindikat metalaca traži očitovanje Vlade o TLM-u

SINDIKAT metalaca Hrvatske traži od Vlade da se najkasnije do 31. siječnja očituje o programu nove Uprave Tvornice lakih metala i prihvati zahtjev za novčanom pomoći od 250 milijuna kuna za namirenje dospjelih obveza i pokretanje proizvodnje u ovoj godini, kazao je na tiskovnoj konferenciji u Šibeniku Ivo Marijanović, predsjednik Sindikata.

Ocijenivši da je stanje u TLM-u porazno, Marijanović je naglasio da će zbog dugova HEP-u i Ministarstvu finacija te neplaćena PDV-a TLM-ovi računi već 1. veljače biti blokirani, ako Vlada žurno ne reagira. To znači da 1730 zaposlenika neće primiti plaću za siječanj, dodao je.

"Smatramo da nova Uprava, imenovana u studenom prošle godine, nudi opstanak i budućnost TLM-u, što je bitno ne samo za zaposlenike nego za cijelo šibensko, pa i hrvatsko gospodarstvo. Sindikat je pune dvije godine upozoravao da bivša Uprava vodi poduzeće u krivu smjeru te da krivotvori podatke o poslovanju. Umjesto planirana dobitka 2003. i 2004. u te dvije godine nastao je gubitak od 370 milijuna kuna", naveo je Marijanović.

Kazao je da su na jutrošnjem sastanku predstavnici Uprave ponudili da će 2007. povećati proizvodnju za 55 posto i izići iz gubitaka. "Smatramo da TLM u tomu treba potpora, prije svega Vladina, te da država kao većinski vlasnik poduzeća nije do sada ispravno vodila računa o svom vlasništvu, niti je nadzirala što se radi, posebno s državnim novcem. Očekujemo da će novi Nadzorni odbor, predsjednik kojeg je pomoćnik ministra gospodarstva Petar Tolić, bolje kontrolirati rad Uprave i trošenje novca", rekao je Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako treba žurno preustrojiti poduzeće te da "ako država pomogne prevladati sadašnje stanje, TLM ima izgleda za ozdravljenje, s obzirom na izvozne mogućnosti u obojenoj metalurgiji, veliku novčanu potporu u pristupnim fondovima, a posebno s obzirom na planirano pokretanje elektrolize, čime bi se trajno osigurala sirovina".

Vedran Dragičević, povjerenik Saveza metalaca Hrvatske za Dalmaciju, također je upozorio da se Vlada mora žurno očitovati o programu TLM-a koji joj je, kazao je, dostavljen prije dva mjeseca.

Sindikat metalaca Hrvatske manjinski je sindikat u TLM-u jer zastupa samo 360 radnika i te Dragičević "u rješavanju glavnih pitanja, kao što su budućnost poduzeća i očuvanje radnih mjesta, poziva na suradnju i ostale sindikate".

(Hina) xžpod ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara