sindikat mup-a traži OSNIVANJE FONDA ZA OBITELJI POGINULIH POLICAJACA

Nezavisni sindikat djelatnika MUPa zatražio je danas, u povodu smrti policajca Dragana Medakovića, osnivanje posebnog fonda i povećanje osiguranina za slučaj nesreće na radu, kako bi se na odgovarajući način zbrinule obitelji stradalih policajaca.

"Osnivanje fonda tražili smo i prilikom ubojstva kolege Želja Murka, koji je ostavio iza sebe troje djece, no u međuvremenu je poginulo još jedan naš kolega - Dragan Medaković, koji je sa dvoje djece i nezaposlenom suprugom bio podstanar i teško živio", rekao je novinarima predsjednik sindikata Zdravko Lončar.

Medaković je poginuo u srijedu na cesti Bapska - Šarengrad, kada ga je namjerno pregazilo vozilo kojim su, kako se pretpostavlja, profesionalni krijumčari ilegalno ušli u Hrvatsku s područja Srbije i Crne Gore.

Lončar je podsjetio da prosječna plaća policajca iznosi 2.900 kuna, a s dodacima od 3.500 do 4.000 kuna, dok je 55 posto policajaca bez riješenog stambenog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju nesreće, prema Zakonu o policiji, obitelj ima pravo na osiguraninu u iznosu od 30.000 kuna, te jednokratnu naknadu u visini 12 plaća, a zatim ostvaruje socijalna prava na mirovinu, dječji doplatak itd.

"Od nove Vlade očekujemo da pokaže više osjećaja za policajce, povisi osiguranine te izmjenom Zakona o policiji osnuje fond za stradale policajce", rekao je Lončar.

Najavio je da će sindikat u iduća tri mjeseca provesti referendum među članstvom o povećanju plaća za srednju stručnu spremu za 10 posto, te rješavanju pitanja naknada na plaću.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je da će nova Vlada morati riješiti niz pitanja u vezi s pravima policajaca - od utvrđivanja potrebnog broja policajaca, kako ne bi morali raditi prekovremeno, i naknada za prekovremeni rad do sistematizacije radnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara