Sindikat otkazao štrajk radnika na autocesti Zagreb - Krapina

NEZAVISNI sindikat radnika cesta i autocesta otkazao je najavljeni štrajk na autocesti Zagreb Krapina, nakon što su prihvaćeni svi njegovi zahtjevi. To je Hini telefonom kazao čelnik sindikata Mijat Stanić nakon što je otkazan za jutros najavljen sastanak mirenja Hrvatskih autocesta i sindikata u Uredu za socijalno partnerstvo.

Otkazali smo štrajk jer su svi naši zahtjevi, koje smo neki dan dogovorili uz posredovanje hrvatske Vlade, verificirani kroz odgovarajuće odluke u tvrtki.

Već je oko 50 od 96 radnika potpisalo ugovore s novim koncesionarom s pravima za koja smo se izborili, s tim da im je ostala mogućnost rada u Hrvatskim autocestama najdalje 60 km od mjesta stanovanja ili otkaza uz prava po kolektivnom ugovoru, kazao je Stanić.

Štrajk radnika zaposlenih na naplati cestarine i održavanju autoceste od Zagreba do Krapine bio je najavljen zbog odluke novog koncesionara Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) o otpuštanju gotovo polovice radnika od ukupno njih 96 zaposlenih na krapinskoj autocesti, kao i odluke da preuzetim radnicima smanji plaće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na štrajk sindikat temelji na odluci Vlade od 15. srpnja po kojoj je koncesionar dužan osigurati zapošljavanje radnika na toj dionici i kolektivnom ugovoru kojim se poslodavac obvezuje da neće ustupiti posao tvrtkama koje će smanjiti broj zaposlenih.

Za te radnike dogovoreno je da ne mogu tri godine biti otpušteni kao tehnološki višak, kao i pravo na otpremninu i naknadu štete po razlici kolektivnog ugovora i ugovora o radu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara