sindikat: PREDNOST PRI KUPNJI DIONICA INE DATI DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražit će od Vlade da prednost u kupnji najmanje 15 posto dionica Ine u dugoj fazi privatizacije u svibnju, na koje prema zakonu imaju pravo hrvatski građani, pripadne, osim radnicima Ine i državnim službenicima i namještenicima. L

Ti zaposlenici nisu mogli sudjelovati u privatizaciji jer se institucije u kojima rade ne mogu privatizirati, pa bi im država trebala omogućiti da pod povoljnijim uvjetima kupe dionice i ostalih državnih poduzeća prilikom njihove privatizacije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu predsjednik NHS Krešimir Sever.

Smatra da bi se postotak dionica Ine, na koje bi pravo prvenstva pri kupnji dobili građani, trebao povećati na 25 posto, kako bi se omogućilo da što više dionica ostane u rukama hrvatskih građana.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas procjenjuje da bi za kupovinu dionica Ine bilo zainteresirano 120 od ukupno 240 tisuća državnih službenika i namještenika.

"Ponudi li im se 500 tisuća Ininih dionica (od ukupno 2 milijuna), jedna bi dionica koštala 202 dolara, a jedan bi radnik mogao kupiti 21 dionicu po ukupnoj cijeni od 4.250 dolara", kaže Ihas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističe kako Vlada mora omogućiti takvu kupnju jer se država dosad odnosila maćehinski prema državnim službenicima i namještenicima.

Predstavnik Sindikata Ine Božo Mikuš te predsjednik Udruge malih dioničara Dubravko Šurina ocjenjuju inicijativu dobrom, jer bi tako bivši i sadašnji radnici Ine, zajedno s ostalim zainteresiranih građanima, kupnjom dionica došli do snažnog kontrolnog paketa dionica.

Ipak, upozoravaju kako Vlada još nije odredila uvjete prema kojima bi radnici Ine mogli kupovati dionice, iako su takav zahtjev nekoliko puta ponovili prethodnoj Vladi.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje Marijan Prišlin iznio je ideju da bi Vlada dionicama Ine mogla vratiti dio duga umirovljenicima.

(Hina) mt jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara