Sindikat prijeti štrajkom, Marić o povećanju plaća učiteljima: "Radimo na tome"

Sindikat prijeti štrajkom, Marić o povećanju plaća učiteljima: "Radimo na tome"
Foto: Hina

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je novinarima pred Banskim dvorima da će hrvatska javnost biti na vrijeme obaviještena o rješavanju problema plaća prosvjetnih radnika, čiji sindikati prijete štrajkom tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Upitan ima li prostora u proračunu za povećanje plaća učiteljima Marić je odgovorio kako rade na tome pa će u sljedećim danima i tjednima, većina pitanja, ako ne i sva, biti odgovorena.

"Ne bi bilo u redu da nešto prejudiciramo dok još uvijek traju razgovori, ne puštamo nikakve probne balone. Vodimo proces mirenja i neke razgovore i red je da se prvo neke stvari kažu interno i na razini vlade, a kada sve bude spremno, sve ćemo priopćiti i sve će se znati na vrijeme", ustvrdio je Marić. 

"Legitimno je pravo svakoga da traži, mnogi osjećaju trenutak, a moj je zadatak otići u Hrvatski sabor i predstaviti podatke koje su objavili Državni zavod za statistiku, Eurostat i Hrvatska narodna banka. Ako oni kažu da Hrvatska dvije godine zaredom ima suficit državnog proračuna i da tri godine zaredom pada javni dug, to se ministar Marić ne hvali, nego su to fakti", istaknuo je.

"Ako netko iz toga izvlači zaključak - eto, sada novca ima i treba ga raspodijeliti - i o tome možemo razgovarati, ali ukazujem na situaciju, nije bilo tako davno, kada smo se suočili s velikom gospodarskom i financijskom krizom, kada su javne financije došle pod veliki znak pitanja jer smo se zbog pada gospodarskih aktivnosti suočili s padom prihoda i zadanom rashodnom stranom proračuna", rekao je Marić.

Poučene tim lekcijama, odgovornost vlade je, uz dužno poštovanje prema svakom segmentu javnog ili državnog sektora i ukupnog gospodarstva, brinuti se o ukupnoj slici, poručio je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara