Sindikat traži od Račana ubrzanje privatizacije "Kutjeva"

NEZAVISNI sindikat "Kutjeva" zatražio je danas od premijera Ivice Račana ubrzanje i nadzor nad privatizacijom te tvrtke.

Tijekom procesa sanacije isplata dugova "Kutjeva" odgođena je na rok koji je upravo istekao, tako da je gotovo 1.000 radnika danas tamo gdje je bilo i prije sanacije - prijeti im stečaj i gubitak radnih mjesta, upozorava sindikat u pismu Račanu.

Rješenje problema "Kutjeva" sindikat, radnici, Uprava i Nadzorni odbor vide u najavljenoj privatizaciji. Radnici nisu protiv privatizacije u skladu s važećim natječajem jer su svjesni da će do toga doći prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način.

Brza privatizacija cijelog "Kutjeva" najbolje je rješenje, kako za radnike tako i čitav taj kraj, jer kroz kooperativne odnose o "Kutjevu" egzistencijalno ovisi oko 5.000 obiteljskih gospodarstava, obrtnika i malih poduzetnika.

Hrvatski fond za privatizaciju objavio je natječaj za prodaju "Kutjeva" u cijelosti, za što postoji interes potencijalnih ulagača, no privatizacija se od 5. veljače 2003. godine stalno odgađa, zbog čega bi moglo doći do odustajanja ulagača, stečaja i propasti tvrtke.

Sindikat tvrdi kako se postupak privatizacije razvlači s ciljem da se pojedinci i skupine poslije stečaja što povoljnije dočepaju pojedinih dijelova društva, ne vodeći računa o egzistenciji radnika i gospodarskom interesu sredine i države.

"Radnici i kooperanti Kutjeva više ne mogu dozvoliti da budu taoci koalicijskih svađa oko privatizacije već smatraju da odgovornost za privatizaciju moraju preuzeti oni koji odlučuju, inače će nas prisiliti na sindikalne akcije", ističe sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara