Sindikat usluga protiv otpuštanja radnika u T-HT-u

Sindikat usluga UNICro i njegovih osam udruženih sindikata izrazili su danas podršku Hrvatskom sindikatu telekomunikacija koji je za 12. siječnja najavio prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radnosocijalnu budućnost radnika THT Grupe".

Sindikat usluga u otvorenom pismu izražava razočaranje nezainteresiranošću Vlade, kao jednog od vlasnika T-HT-a, za sudbine 648 radnika kojima Uprava T-HT-a planira uskoro otkazati ugovore o radu.

Vlada se trebala ponašati kao odgovoran poslodavac i utjecati da u procesu reorganiziranja T-HT-a ne prevladaju interesi multinacionalne kompanije za povećanjem profita smanjivanjem troškova radne snage, a na uštrb 648 radnih mjesta, ističe sindikat.

Iako je odredbama Kolektivnog ugovora (KU) utvrđeno da će Uprava i Radničko vijeće zajednički izraditi program zbrinjavanja viška radnika, Uprava je zanemarila odredbe KU-a i samostalno izradila taj program, tvrdi sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postupak otkazivanja ugovora o radu 648 radnika T-HT-a bio je netransparentan, što potvrđuje činjenica da poslodavac pri određivanju viška radnika nije poštivao zakonske kriterije, odnosno starost radnika, dužinu staža i obveze uzdržavanja.

Do kada će Vlada izvlačiti dividendu iz T-HT-a i koristiti je za proračunske manjkove, umjesto u razvoj novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, a istovremeno dopuštati masovno otpuštanje radnika T-HT-a u cilju povećanja dobiti smanjivanjem troškova radne snage, pita sindikat.

Vlada bi morala imati više socijalne osjetljivosti i spremnosti oduprijeti se takvim nastojanjima, te ne dozvoliti da se ulaskom jedne multinacionalne kompanije na hrvatsko tržište, broj radnika sa 12.000 smanji na polovicu, a do kraja 2008. godine možda i na trećinu, naglašava se u otvorenom pismu.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara