Sindikat: zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a do 1.000 carinika viška

Primjenom pravne stečevine Europske unije (EU) na području carine do 1.000 hrvatskih carinika će postati viškom, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Na jučerašnjem sastanku s ravnateljem Carinske uprave Mladenom Barišićem sindikalci su informirani da će ulaskom Hrvatske u EU nestati granice u sadašnjem obliku sa Slovenijom i Mađarskom, a promijenit će se i carinski režim u lukama u vezi prometa ljudi i robe s Italijom.

To će za posljedicu imati višak od 200 do 1.000 carinskih službenika, koje će se pokušati zbrinuti prekvalifikacijom, premještajima i otpremninama.

U tu svrhu osnovat će se povjerenstvo u kojem će uz predstavnike Carinske uprave sudjelovati stručnjaci Središnjeg državnog ureda za upravu i predstavnici sindikata koji djeluju u Carinskoj upravi.

Barišić je upozorio da se to događa u uvjetima novog zapošljavanja zbog otvaranja većeg broja novih carinarnica u Krapini, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Gospiću, a vjerojatno i u Karlovcu, čime će se broj carinarnica povećati sa 10 na 17.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određeni broj djelatnika proglašenih viškom moći će se rasporediti na granicu s BiH i SCG, ali nije za očekivati da će veći broj službenika prihvatiti premještaj iz npr. Pule na bosansku granicu, rekao je Barišić.

Dodao je kako i u Sloveniji dio službenika putuje na rad iz unutrašnjosti na granične prijelaze s Hrvatskom, ali će se i oni suočiti s novim problemom nakon ukidanja granice s Hrvatskom.

Predstavnici sindikata skrenuli su pozornost na potrebu brzog djelovanja u vezi utvrđivanja viška zaposlenih i primjenu što većeg broja mjera za njihovo zbrinjavanje, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara