sindikat znanosti: u sustavu znanosti istovremeno uštede i oskudica

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas apsurdnim što u sustavu znanosti i visokog obrazovanja nije potrošen proračunski novac za prvih šest mjeseci ove godine, dok znanosti istovremeno nedostaje novca, posebice za istraživačke projekte.

Sindikat istražuje zašto proračunski novac nije potrošen i gdje su nastali "čepovi", a odgovornim za loše upravljanje novcem za znanost i visoko obrazovanje smatra Ministarstvo znanosti, te sustav sveučilišta.

Ministarstvo znanosti je birokratski čep koji loše funkcionira i nije u stanju zadovoljiti potrebe znanstvenika brzo i kvalitetno, ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Zbog "uštede" u sustavu znanosti Ministarstvo financija je u prijedlogu rebalansa proračuna dio novca za znanost usmjerilo za potrebe saniranje štete od suše, tako da je su znanost i visoko obrazovanje ostali bez 116,6 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom su sredstva za znanstveno-istraživačku djelatnost tj. projekte, smanjena za sedam posto, tehnologijska djelatnost i istraživačke i razvojne djelatnosti dobile su 28 posto manje, a međunarodna znanstveno-tehnička suradnja, bez koje znanost ne može funkcionirati, dobila je 35 posto manje novca.

Predsjednik sindikata Krunoslav Pisk ustvrdio je kako nepotrošeni novac za znanost uz istodobnu "podfinanciranost" pojedinih dijelova samo potvrđuje da je taj sustav u velikoj krizi, te da se radi o vrlo lošem upravljanju.

Sindikalci kažu da će o tome idući tjedan razgovarati s premijerom Ivicom Račanom, koji im pak jamči da manje novca u rebalansu za znanost ne znači promjenu strategije prema znanosti već privremenu preraspodjelu proračunskog novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara