Sindikati državnih službi treći dan u štrajku

PO NEPOTPUNIM podacima sindikata državnih službi danas, posljednjeg dana trodnevnog štrajka, u pravosuđu i policiji štrajkalo je 60 do 70 posto zaposlenih, u državnoj upravi izvan sjedišta tijela državne uprave 40 do 50 posto, a u sjedištu tijela državne uprave 20 do 30 posto zaposlenih.

Čelnici Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata vojnih službenika i namještenika smatraju kako ti podaci ukazuju na stupanj nezadovoljstva u pojedinim državnim službama.

U sjedištima tijela državne uprave odaziv na štrajk je slabiji jer je pritisak na štrajkaše snažniji, dok se u tijelima izvan sjedišta tijela državne vlasti dio nadređenih službenika solidarizirao sa štrajkašima.

Sindikalci ističu da su suci uglavnom podržali sindikalne zahtjeve, a na većim sudovima nije bilo pritisaka na zaposlene da ne sudjeluju u štrajku. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas rekao je Hini da se Vlada tijekom trodnevnog štrajka više bavila time kako parirati štrajku i onemogućiti zaposlenike da u njemu sudjeluju, nego razmišljanju o rješavanju problema slabog materijalnog statusa državnih službenika i namještenika. Mi nismo protiv donošenja novog Zakona o plaćama, ali hoćemo da on stupi na snagu do lipnja ove godine, a ne tek u siječnju iduće godine, poručio je Ihas.

Danas se štrajku trebao pridružiti i Državni zavod za reviziju, no njegovi djelatnici nisu štrajkali. Sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak na plaću od 300 kuna bruto, kako bi stigli plaće u javnim službama.

Središnji državni ureda za upravu jučer je ustvrdio da je u štrajku sudjelovalo svega nešto više od dva posto zaposlenih. Državni ured je prikupio podatke za 55.000 od ukupno oko 60.000 svih službenika i namještenika, a od toga je štrajkalo njih oko 1.200 ili dva posto. Sindikalni čelnici najavili su da će cjelovite podatke o odazivu državnih službenika i namještenika na štrajk objaviti u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara