Sindikati HP-a brane izmjene Zakona o pošti

DVA SINDIKATA Hrvatske pošte (HP) u današnjem su priopćenju osudila "bučno i agresivno lobiranje" kurirskih tvrtki preko Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) protiv predloženih izmjena Zakona o pošti.

Pojedinim kurirskim tvrtkama odgovara sadašnje stanje nereda i bezakonja na tržištu poštanskih usluga i htjele bi ga što više produljiti jer preuzimaju i usluge koje su zakonom rezervirane za javnog operatora poštanskih usluga, kaže se u priopćenju Hrvatskog sindikata pošte i Republičkog sindikata radnika HPT-a.

Suprotno tvrdnjama HUP-a i kurirskih tvrtki, svaka država u svijetu svojim unutarnjim propisima uređuje veći ili manji stupanj zaštite nacionalnog javnog operatora poštanskih usluga, ističu sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina država u nacionalnom zakonodavstvu određuje i takozvane "rezervirane usluge" koje može obavljati samo javni operator, pa npr. Švicarska pošta ima monopol na pošiljke čak do 2.000 grama težine, a u zemljama Europske unije (EU) raspon rezerviranih usluga iznosi od 100 do 350 grama težine pošiljke. Od zemalja EU jedino Finska nema rezervirane usluge za javnog operatora.

HP kao javni operator poštanskih usluga imala je do 2003. monopol na pošiljke do 2.000 grama težine, a po postojećem zakonu ima monopol na pošiljke do 100 grama, što je sukladno praksi u zemljama EU, tvrde sindikati.

Niti jedna zemlja EU nema posebni zakon o kurirskim službama, već je ta djelatnost uređena nacionalnim propisima o poštanskim uslugama.

Sindikalci posebno napominju da predstavnici HUP-a namjerno nisu došli na sjednicu Povjerenstva za zakonodavstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća 8. studenog, na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o pošti, čime su pokazali koliko im je stalo do socijalnog dijaloga, uređivanja odnosa na tržištu poštanskih usluga i pravne države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara