Sindikati izbacili brojku: 70 tisuća Hrvata radi, a ne prima plaću

Sindikati izbacili brojku: 70 tisuća Hrvata radi, a ne prima plaću

Foto: Vladimir Ivanov (Cropix)

U POSLJEDNJE vrijeme na aktualno pitanje koliko je zapravo Hrvata u radnom odnosu a koji ne primaju plaću teško se dobivaju odgovori, no predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel tvrdi da mu je brojka poznata.

"Prema podacima SSSH-a oko 70 tisuća Hrvata ne prima plaću iako su u radnom odnosu", rekao je Novosel u Zadru govoreći o svojoj kampanji protiv neisplate plaća. Podsjetimo i kako su Sindikati u posljednje vrijeme pritisnuli Vladu da donese zakonski okvir kojim bi se riješilo goruće pitanje hrvatske ekonomije odnosno niza tvrtki koje ne isplaćuju plaće a ni doprinose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijerka Kosor najavila kako će se to riješiti najkasnije do 20. travnja kada bi trebao izaći prijedlog zakona. Do 15. travnja, odnosno do kraja tjedna Ministarstvo financija pripremit će podatke o tvrtkama bez zaposlenika kako bi se nad njima pokrenuo stečajni postupak. Do istog datuma, također, utvrdit će se svi oni poslovni subjekti koji zaposlenicima ne isplaćuju plaću i ne uplaćuju doprinose.

Sindikati kažu kako je Hrvatska duboko podijeljena na 330 tisuća nezaposlenih, 70 tisuća onih koji ne dobivaju plaću, a čak 125 tisuća Hrvata rade za minimalac te na one koji rade i normalno primaju plaću.

Danas u Zadru sindikalci su posebno naglasili kako je od djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu teško očekivati da goste dočekuju sa smiješkom kad im plaće kasne od dva do pet mjeseci, a doprinosi čak i po dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara