Sindikati: Izmjene ZOR-a smanjit će šanse za zapošljavanje tijekom otkaznog roka

SINDIKATI su danas upozorili da bi najavljene izmjene Zakon o radu (ZOR) mogle radnicima koji dobiju otkaz smanjiti šanse za pronalaženje novoga posla za vrijeme skraćenoga otkaznog roka.

Budući da u Hrvatskoj gotovo 60 posto nezaposlenih traži posao duže od godine dana, a 26 posto duže od tri godine, novi otkazni rokovi, koji će izmjenama ZOR-a biti prepolovljeni, neće biti dovoljni za pronalaženje novoga posla, kaže pravnica Nezavisnih hrvatskih sindikata Željka Obradović.

Obradović je na sindikalnom predstavljanju izmjena ZOR-a napomenula da će izmjene naročito pogoditi radnike na koje se ne primjenjuju kolektivni ugovori, kao i radnike kojima su visina otpremnina i otkazni rokovi određeni sadašnjim ZOR-om.

Predloženim izmjenama, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, radnik bi za godinu dana staža umjesto otkaznog roka od dva tjedna imao tjedan dana, a radnik s više od 20 godina staža umjesto roka od šest mjeseci samo tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izmjenama ZOR-a predlaže se smanjenje otpremnina, tako da bi radnik s dvije godine staža primio 28 posto manju otpremninu, a s devet godina staža otpremnina bi pala čak za 68 posto.

Obradović naglašava kako je teško vjerovati Vladinom obećanju o kompenzaciji za smanjivanje radničkih prava, poput povećanja naknade za nezaposlenost ili socijalne pomoći, jer su zakonom bitno smanjena prava nezaposlenih.

Pravnik Miroslav Brzica ocijenio je sadašnji ZOR dovoljno fleksibilnim, jer je preko 80 posto novozaposlenih lani sklopilo ugovore o radu na određeno vrijeme, dok je u Sloveniji ugovor o radu na određeno vrijeme iznimka.

Predstavnica Saveza slobodnih sindikata Slovenije Metka Roksandič naglasila je da su strane investicije u Sloveniji profitabilnije nego u Njemačkoj, unatoč rigidnom slovenskom radnom zakonodavstvu i skupoj radnoj snazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara